Noen hopper fra 10-meteren, andre slapper av i boblebadet. Men, når de 120 guttekorsangerne synger under høymessen søndag 8. mars står de samlet for å gi alt for salmene.

Gjester Trondheim: Oslo Domkirkes Guttekor besøker Trondheim og Nidarosdomen denne helgen. (Foto: Simen Kjellin)

– Ja, det blir bra trøkk i Nidarosdomen under høymessen søndag, lover administrativ leder Johannes Köpple (bildet under) i Nidarosdomens Guttekor. Han synger selv i guttekoret som består av sangere mellom ni til 70 år.

Denne helgen har de besøk av Oslos Domkirkes Guttekor med dirigent David Maiwald. Søndag deltar de to korene under høymessen i Nidarosdomen, der også to barn døpes. De og deres familier, samt alle andre som kommer til gudstjeneste søndag, får en helt spesiell musikalsk innramming.


– Møter gutter med samme interesse

– Å synge i et guttekor er en hobby som få gutter gjør. For utenforstående kan det være vanskelig å forstå denne hobbyen og at de «trener» fire ganger i uken. Spiller du fotball, er det enkelt å snakke med andre om. Å synge i et kor er i den helt andre enden av skalaen, sier Köpple.

Derfor er det å få besøk av et annet guttekor og samarbeide om en konsert, ifølge Köpple en utmerket måte å bli kjent med andre guttekor på.

– Da møter de jevnaldrende med samme interesse som dem. Det styrker sangernes tilknytning til eget kor, sier Köpple.

Øvelse gjør mester: Nidarosdomens Guttekor øver fire ganger i uka, inkludert lørdag. Dirigent: Bjørn Moe.

– Som å være på cup

– Samtidig spiller mange av guttene i koret også fotball. Flere av dem er «rågode». For oss som sangere, er også denne helga som en slags cup. Guttene er veldig gira, smiler Köpple.

Bortsett fra at det er bare gutter og menn i de to korene, er Nidarosdomens Guttekor og Oslo Domkirkes guttekor to forskjellige kor. Mens oslokoret er bygd opp etter et engelsk mønster der alle guttene synger sopran, og stemmene alt, tenor og bass ivaretas av voksne herrestemmer, er Nidarosdomens Guttekor delt inn i sopran, alt, tenor og bass.

– Å møte andre guttekor fra hele verden, er alltid inspirerende. Vi har lenge hatt lyst til å ha besøk av Oslo Domkirkes Guttekor. Nå har vi endelig fått det til, sier Köpple.

Øver vegg i vegg med Pirbadet

I forkant av konserten i Nidarosdomen under høymessen søndag, møtes de på «Guttekorhuset» på Pirsenteret. Her øver Nidarosdomens Guttekor til vanlig. Veien herfra er kort til Pirbadet, og etter øving står bading på programmet.

– Under en øving er det ikke så mye rom for å snakke med hverandre. I Pirbadet vil noen løpe i en retning, andre i en annen – alt etter interesse. Da blir det en annen tilnærming til hverandre. At guttene blir bedre kjent, er viktig også for musikken, er Köpple overbevist om.

– Jo mer harmoni det er mellom korister, jo bedre synger vi, smiler han.

Gleder seg: Nidarosdomens Guttekor gleder seg til å synge sammen med Oslo Domkirkes Guttekor under høymessen 8. mars.

120 sangere under rosevinduet

Med 120 gutter syngende under rosevinduet i Nidarosdomen, er Köpple sikker på vil gi en flott opplevelse for folk som tar turen Nidarosdomen søndag klokken 11.00.

– Sammen med domkantor Petra Bjørkhaug kommer begge korene til å undermale høymessen med verk fra sine repertoar. Petra er fantastisk å samarbeide med. Hun vet hvor vi vil, sier Köpple.

I tillegg vil det bli et felles verk, Mozarts Ave verum corpus, en hyllest til Maria.

– Hva synes gutter helt ned i niårsalderen om å synge Mozart?

– De elsker det! Det er jo vanvittig god musikk. At vi driver på med noe som er veldig gammelt, fascinerer guttene. Jo vanskeligere det er, jo mer liker de det, smiler Köpple.

Gjester: Oslos Domkirkes Guttekor er i Trondheim for å bli bedre kjent med Nidarosdomens Guttekor. Søndag deltar koret under høymessen i Nidarosdomen.

Synger salmeglede

I forkant av høymessen har også korene øvd på salmene salmene som skal synges under gudstjenesten.

– Guttene lærer mange salmer i løpet av et år. Det er jo en kulturskatt som ikke lenger blir lært. Kanskje har knapt de som kommer til gudstjeneste på søndag, hørt salmene. Da kan det være fint å høre et stort kor synge dem med overbevisning og glede, sier Köpple.

Han understreker at det ikke er hver søndag det står 120 sangere på scenen, sangere som er vant til å synge liturgi – de faste elementene i en gudstjeneste.

Köpple anbefaler alle å ta turen til Nidarosdomen søndag.

– Du vil få oppleve en høytidelig gudstjeneste med dåp. Det blir en høymesse med god musikk, nærmest som en konsert bakt inn i gudstjenesten. Her vil, ikke minst dåpsfølget, få god musikalsk støtte i handlingen!