Sammen med Trondheim Vokalensemble og Gjermund Larsen holdt Niko Valkeapää og Ingá-Máret Gaup-Juuso konsert for det nederlandske kongeparet og det norske kronprinsparet i Nidarosdomen. Det ble et fint møte med to av Norges fremste utøvere av tradisjonell joik.

Det nederlandske kongeparet og Gjermund Larsen. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Niko Valkeapää og Ingá-Máret Gaup-Juuso syntes det var fint og ærefult å opptre i Nidarosdomen.

- Det kongelige gjestene viste stor interesse for musikken vår, sier Ingá-Máret. De var nysgjerrige på hvordan vi kombinerer tekst på både nordsamisk og sørsamisk.

De kongelige gjestene ankom Nidarosdomen i pøsende regn, men i godt humør. Før konserten fikk de en liten omvisning i katedralen av domprost Ragnhild Jepsen, og en orientering om det samiske alteret av preses Olav Fykse Tveit.

Kong Willem-Alexander og Dronning Máxima av Nederland har vært på sitt første offisielle statsbesøk til Norge. Det tre dager lange besøket ble avsluttet i Trondheim. Her ble det nederlandske kongeparet ledsaget av Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette Marit på besøk hos Sintef og NTNU. Siste stopp på Trondheimsturen var en omvisning og en konsert i Nidarosdomen.

Mette Marit tente lys ved det samiske alteret. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff