Nidarosdomen ble i dag tildelt Norsk Lyspris for den nye innvendige belysning i katedralen. Norsk Lyspris er den gjeveste hedersutmerkelsen for lysdesign og belysningsprodukter i Norge.

Takket være et spleiselag fra ulike offentlige og private givere, har Nidarosdomen fått en spektakulær innvendig belysning. I dag ble Nidarosdomen og lysdesigner, Erik Selmer, tildelt Norsk Lyspris for det omfattende prosjektet.

Juryen har latt seg imponere over dette altoppslukende, omfangsrike og innovative lysdesignet, som balanserer elegant mellom funksjon og estetikk.

Nidarosdomen har fått en spektakulær innvendig belysning.
Nidarosdomen har fått en spektakulær innvendig belysning. Foto: Tomasz Majewski

Nidarosdomen har i alle år vært kjent som «den mørke katedralen». Den mørke klebersteinen og de mørke glassmaleriene, kombinert med gammeldags og mangelfull belysning, har gjort at katedralen har fremstått som veldig mørk innvendig. Takket være uunnværlige bidrag fra ulike offentlige og private givere, har nasjonalhelligdommen nå fått en belysning som synliggjør katedralens fantastiske kunst og arkitektur.

Lysdesigner Erik Selmer
Arkitekt og lysdesigner Erik Selmer

Siden 2017 har sivilarkitekt og lysdesigner Erik Selmer jobbet sammen med prosjektgruppa med å erstatte den gamle belysningen. De gamle pendlene og lysekronene fra 1960-tallet er fjernet. Kilometervis med kabler er blitt trukket, og rundt 1700 nye lyspunkter er montert høyt og lavt i katedralen. Svært få av armaturene er synlige for de besøkende. Dette forsterker katedralens iboende magi når en ikke forstår hvor lyset kommer fra, samtidig som alle viktige konstruktive og kunstneriske elementer har fått sitt eget lys

En stor jobb er gjort med å programmere og finjustere ulike stemninger, som skal sikre en stemningsfull ramme rundt gudstjenester, konserter og omvisninger. Den nye lyssettingen i Nidarosdomen gjør katedralen også mer tilgjengelig for TV-produksjon.

Lyset i den mørke katedralen. Film: BERRE Kommunikasjon