– Hellige rasteplasser er bra for oss

– Nattverden er en oase du kan søke i en travel hverdag, få litt fred, litt påfyll, sier Tone Foss. Under Olavsfest 2022 er hun frivillig ved «Hellig rast – nattverd underveis» i Kapittelhuset.

Til daglig er Tone Foss diakoniarbeider i Roan, Stoksund og Åfjord menigheter. Under Olavsfest 28. juli - 3. august tar hun turen over fjorden for å dele ut nattverd, til alle som har behov for en pustepause, en rast i hverdagen. Under nattverden får du et lite stykke alterbrød, som kalles oblat, og et lite beger med alkoholfri vin. Brødet og vinen symboliserer Jesu kropp og blod; slippe Jesus inn.

Bakgrunnen for «Hellig rast – nattverd underveis» under Olavsfest er et ønske om å gjøre nattverd mer tilgjengelig.

– I 2019 hadde vi gode erfaringer med å ha kontinuerlig nattverd i Erkebispegårdens kapell. I år har vi flyttet tilbudet til Kapittelhuset. Her er det bedre plass, slik at det også er mulighet for å tenne lys eller sitte i stillhet, forteller Aud Kristin Saltvik Aasen, seniorrådgiver diakoni og samfunn i Nidaros bispedømme.

Aud Kristin Saltvik Aasen, seniorrådgiver diakoni og samfunn i Nidaros bispedømme.

I utgangspunktet vil Kapittelhuset være åpen for Hellig rast mellom 11.00 og 15.30, men dette kan variere noe. Se oppslag og kirken.no/olavsfest.

Tone Foss er en av de frivillige som har sagt ja til å være med å dele ut nattverd i Kapittelhuset i Nidarosdomen. Rommet vil også ha kirkelig betjening, som er tilgjengelig for samtale, forbønn eller salving. Aasen understreker at de har behov for flere frivillige. Les mer om det nederst i saken.

– Vi ønsker at «Hellig rast - nattverd underveis» kan være et rom for nettopp det navnet forteller: En hellig rast. En hvileplass og et møte med den treenige Gud, sier Aasen.

Tone Foss på skitur på Momyr i Åfjord i påska. Nå gleder hun seg til Olavsfest i sommer-Trondhem. (Foto: Privat)

Foss gleder seg til å være frivillig under Olavsfest, som hun synes er et fantastisk arrangement. Spesielt fint synes hun det er å være med å dele ut nattverd.

– Nattverden er jo en del av min tro. Jeg setter pris på den, ikke minst også fordi at jeg kan komme til «bordet» også med min tvil og mine spørsmål, sier Foss.

Hun tenker ikke at du må forstå «alt» om du går til nattverd.

– Kanskje er det nettopp denne magien og mystikken som gjør at den er så flott å oppleve, peker hun på.

Foss ser også på nattverden som en oase du kan søke i en travel hverdag. En oase der du kan få litt fred, litt påfyll.

– For meg er nattverd å åpent ta del i noe som gir meg noe godt, sier hun.

Spesielt liker hun å knele ved alterringen.

– Da opplever jeg en spesiell fred, med mine tanker og med Gud. Det lille minuttet himler meg, jeg kjenner meg nærmere noe, forteller hun.

Gjennom jobben som diakoniarbeider er hun vant med å dele ut nattverd.

– Å få gjøre det, er fantastisk flott, å få lov å være en budbringer gjør meg ydmyk, sier hun.

Kapittelhuset i Nidarosdomen har egen inngang.

At du må være «spesielt kristen» for å gå til nattverd, stemmer ikke med hennes erfaringer.

– Nei, nattverden er for alle mennesker, kanskje spesielt for de som tviler. Jesus var en klok person. Ved å innstifte nattverden, brød og vin, tilbød han oss noe vi har behov for; å bli satt litt ut av hverdagens sysler. Nattverds-ritualet er med på å himle oss litt, smiler Foss.

Å kunne «droppe inn» i en kirke for nattverd, har hun veldig tro på.

– Slik tilgjengeliggjør vi den for oss alle. I tillegg er det i Nidarosdomen, det fantastiske byggverket, det er som å komme inn i en annen verden, opplever Foss.

Inne i Kapittelhuset.

Hun håper at flere kan la seg inspirere av «Hellig rast – nattverd underveis».

– Kanskje kan kirken åpne opp for flere hellige rasteplasser. Vi mennesker trenge dem!

Aud Kristin Saltvik Aasen ønsker alle velkommen til «Hellig rast – nattverd underveis». Hun understreker at Olavsfest er en fantastisk festival, med masse folk og et mangfoldig program i skjæringspunktet tro og samfunn.

– I løpet av Olavsfest kan Gud møte oss på ulike måter, sier Aasen.

Kirkelig bemanning

Ønsker du å være frivillig under «Hellig rast – nattverd underveis»? Ta gjerne kontakt med Aud Kristin Aasen: 997 97 208/ aa549@kirken.no

Hva trenger vi?

Noen timer hver dag ønsker vi å ha kirkelig bemanning i Kapittelhuset, i Nidarosdomen. Her vil det være Åpent kirkerom – kort rast for kropp og sjel, med mulighet for å tenne lys, samtale, forbønn, være i stillhet, og korte nattverdgudstjenester. Med enkle symboler og i et moderne språk deler vi «nattverd underveis» - et hellig øyeblikk av gudsberøring midt i dagen. Her trengs det prester til å innstifte nattverd, og kirkelig ansatte som kan være med å dele ut nattverd, bemanne kapellet, og være tilgjengelig for samtale. Det har blitt utarbeidet en forenklet nattverdsliturgi som er tilrettelagt
for denne type nattverdsfeiring.

Karina Lein, kommunikasjon- og informasjonsmedarbeider, Nidaros domkirkes sokn

98 63 50 28/kl766@kirken.no