– Jeg gleder meg kjempemye. Kanskje aller mest til følelsen når vi alle står på scenen rett før det starter og vi sier «ok, let’s go, nå skjer det!». Zofia (14) er klar for kveldens feiring av Nidarosdomens jentekors 30-årsjubileum.

Sammen med Åse (11), Elise (15) og deres nærmere 80 korvenninner gleder hun seg til å gjøre noe som er annerledes, å synge andre sanger enn de vanligvis gjør. I kveld står både «Grevling i taket» og «Trondheimsnatt» på reportoaeret.

Til vanlig har Nidarosdomens jentekor katedralen som sin konsertarena. I anledning jubileumskonserten «Den norske sangskatten» torsdag 2. juni kl. 19.00 tar de turen ut av Domen og til en «ut av kirken-opplevelse» i Olavshallen. Zofia Siennicka gleder seg til å synge selv og med publikum.

– Det blir helt himmelsk, smiler hun.

Med seg på konserten «Den norske sangskatten» har jentekoret med seg både Trondheim Symfoniorkester og den kritikerroste tenoren Are Hembre. «Den norske sangskatten» byr på kjente, kjære sanger, nye og eldre som «Grevling i taket», «Skomværsvalsen», «Trønder» og «Fola, Fola Blakken» for å nevne noen.

Tre jenter som gleder seg til konsert: Fra venstre Zofia Siennicka, Elise Thorsen og Amalie Victoria Trosterud Krogstad. (Foto: Kim Arnesen)

Zofia har sunget i Nidarosdomen jentekor siden i januar 2022, etter at familien flyttet fra Leksvik. Før det var hun med i barnekoret «Yes» der.

Hun trives godt i jentekoret.

– Jeg har fått et veldig godt inntrykk og føler meg veldig godt ivaretatt, sier under en øving med symfoniorkesteret i Olavshallen før konserten.

– Jeg gleder meg kjempemye, kanskje aller mest til følelsen når vi alle står på scenen rett før det starter og vi sier «ok, let’s go, nå skjer det», smiler Zofia.

Denne konserten er en litt annen type enn jentekoret er mest kjent for, men Zofia synes forberedelsene har gått bra, og at koret mestrer «de kjente, kjære sangskattene» også.

– Så er det veldig fint med noe som er litt annerledes. Jeg kommer ikke til å savne den klassiske kirkemusikken på denne konserten. Den blir det mye av ellers fremover, sier Zofia.

Hun gleder seg til at mange i familien kommer på konserten, og hun anbefaler alle å ta turen for å oppleve allsang med kor og orkester i Olavshallen.

– Dette er en opplevelse verdt å få med seg!

Hele koret gleder seg! (Foto: Lasse Berre)

Elise Thorsen fra Stjørdal startet i jentekoret først etter jul i år. Nå skal hun feire korets 30-årsjubileum! Hun har aldri sunget med fullt symfoniorkester før. Etter de første prøvene er hun veldig fornøyd.

– Ja, det er kjempebra, og veldig gøy å synge med orkesteret, sier hun.

Hvis hun skal trekke frem sine favorittsanger fra programmet kommer «Sommerfuggel i vinterland» og «Grevling i taket» høyt opp på lista.

Elise synes det er fint og «litt enklere» å øve til en konsert som er litt annerledes enn det jentekoret vanligvis gjør. På spørsmål om hun savnet den klassiske musikken, som jentekoret vanligvis synger, på denne konserten svarer hun:

– Kanskje litt, men det er veldig gøy!

Hun mener det er verdt å ta turen for å få med seg denne konserten.

Åse Lønmo Krohn-Hansen fra Buvika gleder seg til en annerledes konsert

Spesielt gleder hun seg til å synge favorittsangen Trondheimsnatt av Åge Aleksandersen.

«Grevling i taket», «Skomværsvalsen», «Trønder» og «Fola, Fola Blakken er tre av sangene som 30-årsjubilerende Nidarosdomens jentekor vil ha publikum med seg på når de 2. juni inviterer til allsang på konserten «Den norske sangskatten».

– Å være med på konsert i Olavshallen og synge noe vi vanligvis ikke synger, er veldig gøy, sier Åse i en kort pause under forberedelsene til konserten.

Åse Krohn-Hansen (t.v.) og Ester Mogseth Skrove er klar for konsert! (Foto: Kim Arnesen)

Nå håper Elise, Zofia og Åse og alle de andre som deltar på konserten at allsangen vil runge i Olavshallen denne tidlige junikvelden, på en konsert med et sommerlig preg. Samtidig har dirigent Anita Brevik et ønske om at koret kan bidra til å holde liv i sangskatten.

– Barn og unge synger mindre på skolen. I hjemme synges det også sjeldnere enn før, sier Brevik.

Som «kormamma» i over 30 år kjenner hun nå på et ansvar for at den norske sangskatten ikke skal forsvinne inn i glemselen. Med seg har hun både «korbarn» og «korbarnebarn».

– Hvis vi som driver med kor ikke tar dette ansvaret, hvem skal da gjøre det, peker Brevik på.

Hun tenker at alle sangene hun og Kim Arnesen, komponist og produksjonskoordinator for koret har valgt ut, er sanger som binder oss sammen både som nasjon, folk og trøndere, uavhengig av alder.

Hun har hatt dette i tankene i stund, men ble enda mer bevisst på det under koronapandemien, da hun fulgte med på dansk TVs daglige morgensang, samt at de hadde allsangstund hjemme hos ulike familier hver fredag.

– Mange i Norge kan nok ikke lengre de gamle «kjernesangene», sier Brevik.

Hun håper at kveldens konsert kan være et bidrag til at de ikke forsvinner i glemselen.

Anita Brevik mottok i 2018 Kongens Fortjenstmedalje for sin innsats for koret. Nidarosdomens jentekor medvirket på platen Lux, som Morten Lindberg i 2020 vant Grammy for.

Konserten tar utgangspunkt i vår felles kulturarv, og presenterer den i en ny drakt. Her vil det synges sanger som har betydd mye for folk i ulike aldre, vært med å samle lande, sanger som for mange representerer barndommen, eller sanger som har stått oss nær ved ulike faser av livet. Felles for dem alle er at disse sangene og tekstene betyr noe for hvordan vi opplever vår kultur, historie og samfunn i dag.

Hør Anita Brevik fortelle om 30 år med jentekoret og om Den norske sangskatten

Artikkel:

Karina Lein, kommunikasjons- og informasjonsmedarbeider, Nidaros domkirkes sokn

Kim Arnesen, prosjektkoordinater Nidarosdomens jentekor