Den siste uken har over 100 unge sangere fra Nidarosdomens jentekor og Nidarosdomens Guttekor vært på reise. – At vi er ute og representerer på vegne av Nidarosdomen og Trondheim er viktig, mener jentekor-dirigent Anita Brevik.

Guttekoret har deltatt på en guttekorfestival i Nürnberg der de hadde konsert med kor fra Tyskland, Spania og Polen i St. Lorenz kirke. Fra Nürnberg reiste de videre til Schladming i Østerrike. Et av høydepunktene på den turen var et besøk til Allianz Arena, hjemmebanen til FC Bayern München. Turen fortsatte til byene Graz og Wien. Siste opptreden var i kirken Stephansdom.

På vei til konsert! (Selfie: Johannes Köpple)

På programmet til Nidarosdomens jentekor stod fire konserter i henholdsvis Chiavenna, Milano og to ulike steder i Verona. Konsertene i Verona er en del av to ulike festivaler som har invitert koret dit. I Chiavenna skal også koret møte et lokalt barne- og ungdomskor og synge noe sammen med dem.

At de to korene er på utenlandstur samtidig tror dirigent Anita Brevik er av stor betydning.

– Jeg tror det er viktig at Nidarosdomens rike musikkliv blir synlig, og at vi er ute og representerer på vegne av Trondheim, Nidarosdomen og kirken i Norge. Med det viser vi hva vi holder på med her, og at det holder høy kvalitet, sier Brevik.

Det er tre år siden sist korene har vært på utenlandstur. Ifølge Brevik betyr det svært mye å få denne felles opplevelsen sammen.

– Turene er også viktig for samholdet i koret, for fellesskapet og ikke minst er de en viktig gulrot for jentene som legger ned utrolig masse arbeid for koret, og som jobber på et veldig høyt nivå. Å få med seg slike turer, er svært motiverende, sier Brevik.

Guttekoret øver før konsert i St. Lorenz kirke i Nürnberg. (Foto: Nidarosdomens guttekor)

Også for guttekoret er dette en etterlengtet turne. Vanligvis gjennomfører de en utenlandstur i året, men i de siste årene har det vært svært lite konserter og turer både innenlands og utenlands de siste årene.

Brevik ser også viktigheten av slike turer for rekrutteringen til koret.

– Hovedmotivasjonen er nok konserter og store musikalske opplevelser. Men, når de vet at det i jentekoret også gis muligheter for store reiseopplevelser, nasjonalt i første omgang for de yngste jentene, og internasjonalt for de eldste, så er det også viktig. Dette er flotte og gjennomarbeidete turer, hvor de møter andre likesinnede, sier Brevik.

Hun ser også dette i et enda videre perspektiv.

– Har man sunget sammen fra forskjellige nasjoner tror jeg det blir vanskeligere å krige mot hverandre, peker Brevik på..

For Zofia Siennicka (14) er dette den første turen med koret, mens det for Ingrid Solheim (18) blir den siste. (Foto: Nidarosdomens jentekor)

For noen av jentene er dette den første turen, for andre er det den siste. Ingrid Solheim (18) har vært med på flere utenlandsreiser med koret. Nå runder hun av med denne, da hun til høsten skal i militæret.

Hun understreker at det sosiale er selve limet i koret.

– Å knytte nye vennskap på tvers av stemmegruppene og alder er noe av det morsomste med tur. På hver eneste tur får du nye vennskap av å oppleve noe sammen og få felles minner, sier hun.


Karina Lein, kommunikasjons- og informasjonsmedarbeider, Nidaros domkirkes sokn kl766@kirken.no

Kim Arnesen, prosjektkoordinator Nidarosdomens jentekor ka226@kirken.no