Fredag 9. desember åpner Bondens julemarked på Ytre Kongsgård ved Nidarosdomen. Her blir det rekordstort marked med lokalmat fra 37 trønderske matprodusenter, servering av mat og øl og underholdning.

Bondens marked Trøndelag har helt siden 2003 vært en del av det store julemarkedet på Torvet. Men på grunn av dyre leieavtaler, valgte de i år å heller lage et eget marked for lokalmat på Ytre Kongsgård. Bøndene har leid et 60 x 12 meter stort telt med plass til 37 produsenter, servering og scene.

Stor interesse for lokalmat

Astrid Bye, markedssjef i Bondens marked Trøndelag, forteller at interessen for lokalmat har økt betraktelig den siste tiden.

- Folk begynner å bli veldig bevisst på hvor maten kommer fra og hvordan den er produsert, sier Astrid. Bondens marked er en kvalitets-merkevare, som sikrer kundene norske råvarer med sporbarhet. I forhold til den tida vi er inne i, er det å handle lokale, norske råvarer ekstra viktig. Det å få mulighet til å arrangere Bondens marked ved Nidarosdomen, betyr veldig mye for bønder og produsenter i Bondens marked Trøndelag.

På Bondens marked får du møte bonden selv, som gjerne forteller deg om gården, dyra, driften og produksjonen, sier Astrid Bye, markedsleder for Bondens marked Trøndelag.

Erkebispegården som senter for handel av mat

Bjørgvin Thorsteinsson, direktør ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider, håper at både byens befolkning og tilreisende vil ta turen til Ytre Kongsgård i perioden 9. – 18. desember. I tillegg til et rekordstort utvalg av lokalmat, får folk oppleve hvor stemningsfullt og vakkert det er rundt Nidarosdomen vinterstid.

- Historisk sett har Erkebispegården vært et senter for handel av mat fra Trøndelag og Norge, sier Bjørgvin. Erkebiskopene som holdt til her samlet inn store mengder med skatt. Skatten ble betalt i naturalia, i form av korn, smør, kjøtt eller tørrfisk. Mye av maten ble spist i Erkebispegården, men noe ble også solgt og eksportert til Europa.

Det er en ære for oss å tilrettelegge for at regionens småskalaprodusenter får et sted å selge sine unike kvalitetsvarer i Trondheim før jul. Dette synes jeg er spesielt viktig i år, hvor Trøndelag er utpekt som European Region of Gastronomy, sier Bjørgvin Thorsteinsson, direktør ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider.

Bondens marked på Ytre Kongsgård

Bondens julemarked på Ytre Kongsgård er åpent hver dag i perioden 9. – 18. desember fra kl. 11-19 (søndager kl. 12-19). Her vil du møte 36 ulike matprodusenter fra Trøndelag og Møre i tillegg til Gulating øl. Her kan du finne julemat og julegaver. I tillegg er det mulighet til å kjøpe håndmat og nyte en øl i sittegruppen. Fra scenen vil det bli ulike musikkinnslag og "Bondepraten" hver dag fra 11-12. Her vil bøndene presentere seg selv og fortelle om sine produkter og hvordan de produserer.

Lokalmatprodusenter på Bondens julemarked:

  • Ankeret Mat
  • Bjørka
  • Brattlia Mat og Kultur AS
  • Brubekken Gårdsmeieri
  • Buan gård
  • Bæstes bakeri
  • Fornes gård
  • Franks Spesialiteter
  • Galloway Økokjøtt
  • Grindal Ysteri
  • Heimebakst
  • Hellberg Gård
  • Hindrum Gårdsysteri
  • Hognamat
  • Jo-Sætra produkter
  • Knut Garshol Klippfisk
  • Kvittem Gård
  • Lefsebua
  • Li-Snadder
  • Meium Sjokolade
  • Misværgeitas delikatesse
  • Prohelse, Rekkebo Midtre
  • Rotvoll Safteri
  • Rørosrein
  • Saltnes gård
  • Skånalisæther Gårdsyteri
  • Stokkøya bakeri
  • Tirslaugtrøa bigård
  • Trollheimen – Nerskogen
  • Tverårs gårdsmat AS
  • Vuku Gårdsmeieri AS
  • Yggdrasil Norge
  • Gulating ølutsalg

Tekst: Marianne Vikan, senior kommunikasjonsrådgiver, Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider. Mobil: 415 31 563 / E-post: marianne.vikan@nidarosdomen.no

Foto: Bondens marked