En herlig helg med venner i Nidarosdomen

– Å synge i guttekor er en hobby som få gutter har. Det er ikke flust med rollemodeller for det, slik som for eksempel i fotballen, sier Johannes Köpple i Nidarosdomens guttekor. Nå gleder de seg til en helg med venner i Stuttgarter Hymnus Knabenchor.

– Det er en av grunnene til hvorfor vi prioriterer samarbeid med guttekor på alle våre utenlandsreiser: Å møte andre gutter som har korsang som hobby, bli kjent med dem og synge konsert sammen styrker sangernes tilknytning til egen hobby, sier Köpple.

Han er adminstrativ leder i Nidarosdomens guttekor.

Lørdag 3. juni kl. 18.30 er det vennskapskonsert i Nidarosdomen. Her er det fri entre.

– Dere inviterer til en magisk kveld med kormusikk. Si litt mer om magien som skapes når de to guttekorene synger sammen?

– Selv om de to korene ikke har møtt hverandre før, så har sangerne gått gjennom lignende opplæring, har lignende mål og lignende sosial struktur. Barn trenger ikke språk for å kommunisere og er naturlig nysgjerrige. Dette vil gi utslag i både øving og i konsertsammenheng. Det at man synger med noen som man ikke kjenner gir sangerne et ekstra fokus og gjør at alle er mer skjerpet – noe som gir musikken en ekstra intensitet, sier Köpple.

Nidarosdomens guttekor med dirigent Thomas Berg-Juul. Foto: BERRE

Han fremhever at det er noe helt spesielt med gutter som synger, noe helt spesielt i klangen.

– Det er også noe helt spesielt med guttestemmen. Karrieren til en guttesanger er kort, bare noen få år. Når en guttesopran er på sitt beste og mest rutinerte, så mister den den unike, nesten mystiske stemmen, sier Köpple.

Stuttgarter Hymnus Knabenchor er på turné i Norge, og da står et besøk i Nidarosdomen nok langt opp på listen. Før de kommer til Trondheim har de sunget konserter i Oslo, Hamar og Lillehammer. De to korene har ikke truffet hverandre tidligere, men Nidarosdomens Guttekor har sunget i Stuttgart ved flere anledninger. Denne helgen blir Nidarosdomen deres felles opplevelsesrom, og guttene fra Stuttgarts første møte med Nidarosdomen. Her vil de også få omvisning.

Stuttgarter Hymnus Knabenchor. Foto: Hendrik Swietasch

Lørdag 3. juni kl. 18.30 er det vennskapskonsert i Nidarosdomen. Et av høydepunktene i konserten blir ifølge Köpple når begge kor står sammen og synger Magnificat i A av Stanford, et verk som passer utmerket til Nidarosdomen og dets orgel.

– Magnificat i A av den senromatiske komponist C.V. Stanford inneholder på flere måter essensen av den engelske guttekorstradisjon i de store engelske katedralene. Dette er for eksempel de store utholdte akkordene i stykket som vokser i den store akustikken, de sterke enkeltstemmene i de engelske orglene i kontrast til de veldig svake klangene og bruken av dobbelkor, som synger imot hverandre. Alle disse tingene finner vi også i Nidarosdomen og med to store guttekorene vil dette stykket komme fullt til sin rett, understreker Köpple.

Å være med i guttekor betyr også tur. Her fra en reise for noen år tilbake.

Guttene i begge korene er i alderen åtte år og oppover.

– Det mangler gutter i barnekor og menn i voksenkor i hele Norge. For at gutter skal trives i kor trenger de vennerelasjoner og gode forbilder å se opp til. Ofte slutter gutter å synge i kor fordi det er få forbilder og få venner der. I guttekor er det gutter i alle aldre, og det gjør at flere blir i koret langt utover stemmeskiftet. Gjennom øvelser, konserter og turneer har de blitt gode venner og trives i lag, sier Köpple.

Johannes Köpple er administrativ leder i Nidarosdomens guttekor.

Han fremhever at Nidarosdomens Guttekor er en viktig kunstnerisk fritidsaktivitet og mestringsarena som ivaretar en unik kirkemusikalsk opplæring av unge mennesker, en opplæring som det ellers finnes lite av.

– Og så er det ikke hver dag at man kan høre et kor som viderefører en snart 1000 år gammel tradisjon ved Nidarosdomen, smiler Köpple som anbefaler å ta med hele familien på konsert med denne gangen to guttekor i verdensklasse!

Av Karina Lein, kommunikasjonsrådgiver, Nidaros domkirkes sokn