I helga bruser Nidarosdomens musikalske dronning litt ekstra – bli med på feiringen

Festkonsert, orgeldemo, urfremføring av ny musikk! Gjennom hele pinsehelga feirer vi at det er 10 år siden innvielsen av «nye» Steinmeyerorgelet - Nidarosdomens musikalske dronning!

I 2014 stod Steinmeyerorgelet, opprinnelig fra 1930, ferdig etter en omfattende restaurering. Etter to års arbeid kunne folk fryde seg over musikken fra det nyrestaurerte orgelet. 18. mai 2014 stod folk i lang kø utenfor Nidarosdomen for å få med seg innvielseskonserten. En fullsatt kirke fikk oppleve Martin Baker, en av Englands beste organister, få frem de mange klanglige mulighetene i Steinmeyerorgelet.

Tunge tak! Her bæres halvparten av en pipe inn i Nidarosdomen under arbeidet med Steinmeyerorgelet i 2012-2014. (Foto: Henning Grøtt, Nidaros domkirkes restaureringsarbeider)

– 18. mai 2014 var en minnerik kveld. At publikum stod i lang kø for å komme inn i kirken til orgelkonsert, var helt nytt, forteller domkantor og organist Petra Bjørkhaug.

Nå har du sjansen til å oppleve dette igjen! Baker kommer tilbake for å spille under jubileumskonserten på dagen ti år siden han var her sist. 18. mai kl. 18.00 2024 vil han blant annet spille improviasjoner over kjente melodier fra vår nasjonaldagsfeiring.

– Vi gleder oss stort til at Baker igjen vil fylle katedralen med vellyd, gjennom et variert repertoar og improvisasjoner, sier Bjørkhaug.

I pinsehelga 17. – 21. mai feirer vi at det er 10 år siden innvielsen!

I jubileumsåret har vi satt ned prisene på orgelkonserter. Gratis for barn og studenter. Billett til jubileumskonserten med Martin Baker kjøper du HER eller ved inngang.

Se den to år lange gjenoppbyggingen av Steinmeyerorgelet på tre minutter! Video: Henning Grøtt, Nidaros domkirkes restaureringsarbeider

Mange, deriblant 15.000 skolelever, har siden 2014 fått høre bruset fra «nye» Steinmeyerorgelet hvis fasade brer seg ut som en sommerfugl under rosevinduet.

– Å telle antall besøkende som har opplevd orgelet disse ti årene, er ikke mulig, men det er spesielt gledelig at vi har nådd så mange unge med orgelmusikk, peker Bjørhaug på,

Kanskje har du hørt det når du en sen kveld går over Vestfrontplassen mens en av våre organister øver? Kanskje har du vært blant de mange som har tatt turen for en liten konsert lørdag formiddag? Eller vært til stede ved konserter og gudstjenester, der Steinmeyerorgelet også er en sentral aktør. Steinmeyerorgelet fyller nasjonalhelligdommen så og si hver eneste dag!

Petra Bjørkhaug urfremfører sin egen «Pinsemesse »med Trondheim vokalensemble under høytidsmessen 1. pinsedag. Foto: Ina Stenvig

Forberedelse til høytidsmesse. Trondheim vokalensemble med domkantor og dirigent Karen Haugom Olsen og domkantor og komponist Petra Bjørkhaug

Petra Bjørkhaug har hatt et nært forhold til Steinmeyerorgelet siden hun var student på 80-tallet, og har spilt på orgelet både før og etter restaureringen. Hun ble ansatt som domkantor i Nidarosdomen i 2007. For henne og de andre organistene i kirka, ble det virkelig et før - da de aldri kjente seg helt trygge på at orgelet ville fungere - og et etter restaureringen.

– Mest av alt skjønte vi at nå begynte en ny tid, og at det ble starten på en ny epoke med orgelkonserter. Og det har det blitt!

Utrettelig innsats

– Et navn vi nevner med stor takknemmlighet er tidligere domkantor Per Fridtjov Bonsaksen, mangeårig pådriver for restaureringsarbeidet og leder for fagkomiteen. Uten hans utrettelige innsats, i samarbeid med orgelbygger Kuhn og viktige økonomiske støttespillere hadde vi nok ikke kunnet glede oss over det mesterverket som Steinmeyerorgelet fremstår som, understreker Bjørkhaug.

Brita Sj¨berg øver til urfremføring av postludium over «Ja, vi elsker» av Anders Börjesson som fremføres under festgudstjenesten 17. mai 2024.

Brita Sjöberg spiller også feststemt orgelmeditasjon lørdag 18. mai kl. 12.30. Foto: Ina Stenvig

– Et fyrverkeri!

Feiringen starter allerede ved festgudstjenesten fredag 17. mai. Her urfremføres av nytt postludium over «Ja, vi elsker» komponert av Anders Börjesson. Lørdag 18. mai 12.30 inviterer vi til «Feststemt orgelmeditasjon» der domkantor og organist Brita Sjöberg byr på sprudlende musikk.

– Ja, litt av et fyrverkeri egentlig, smiler Sjöberg.

Her vil hun blant annet spille et stykke av Bach.

– En fantasi over en pinsekoral, hvor vi virkelig kan høre Den hellige ånds vind virvle frem over jorden, sier Sjöberg i anledning at pinsen er høytiden som markerer at Den hellige ånd ble sendt til disiplene etter at Jesus hadde forlatt dem og dratt opp til himmelen.

Under den feststemte orgelmeditasjonen spiller hun også noe nasjonalromantisk i form av kjent musikk av Edvard Grieg.

– Så noen festlige toner med det nye postludiet over «Ja, vi elsker» som jo urfremføres under festgudstjenesten 17. mai, sier Sjöberg.

Steinmeyerorgelets piper former seg som en sommerfugl. (Foto: D. Makradis)

Orgelmusikk på lørdagsturen

Tradisjonen med orgelmeditasjon har vært i mange år i Nidarosdomen. Med det «nye» Steinmeyerorgelet har stadig flere kommet til kirken lørdag formiddag for å få med seg den korte gudstjenesten som er som en liten konsert. Arrangementet samler ofte flere hundre mennesker, i alle aldre.

Sjöberg synes alltid det er en flott opplevelse å spille til orgelmeditasjon.

– Publikum er lydhøre og interesserte. Jeg opplever at de setter stor pris på å få komme inn i rommet for å lytte til en halvtime med musikk. Formatet fungerer, og passer fint for folk som kanskje likevel har tatt seg en lørdagstur til byen, sier Sjöberg.

Brita Sjöberg startet som domkantor i 2022. En av grunnene til at hun søkte på jobben, var nettopp Steinmeyerorgelet.

– Med sine fantastiske klanger er det gull!

Ny musikk pinsedag

Under høytidsmessen 1. pinsedag søndag 19. mai urfremføres «Messa di Pentecoste»/ «Pinesemesse» komponert av Petra Bjørkhaug tilegnet Trondheim Vokalensemble. Den spilles fra Steinmeyerorgelet og synges av vokalensemblet med dirigent Karen Haugom Olsen.

Domkantorene Brita Sjöberg (t.v) og Petra Bjørkhaug gleder seg til en pinsehelg i orgelmusikkens tegn. (Foto: Karina Lein)

Feiringen av 10-årsjubileet for «nye» Steinmeyerorgelet foregår gjennom hele 2024. Utover året står flere konserter for tur, ikke minst Sommerens internasjonale orgelserie fra 26. juni til 21. august med hele sju konserter. 16. november inviterer vi til ønskekonsert hvor du på forhånd kan sende inn dine ønsker. Og nå i pinsehelga inviterer vi alta til hele sju arrangementer hvor Nidarosdomens musikalske dronning bruser litt ekstra. Vi håper så mange som mulig tar turen til Nidarosdomen og feirer sammen med oss!

STEINMEYERORGELET

  • Nidarosdomens hovedorgel har nærmere 10.000 piper. De er majestetisk stilt opp formet til en sommerfugl under rosevinduet
  • Det er et av Europas største konsertorgler
  • Opprinnelig bygd av det tyske orgelfirmaet G.F. Steinmeyer i 1930
  • Organister fra hele verden kommer for å spille på orgelet
  • Helt siden 1970-årene ble det arbeidet for at orgelet skulle restaureres
  • I 2007 ble det vedtatt at orgelet skulle bevares, restaureres og tilbakeføres til sin originale tilstand.
  • Orgelbau Kuhn AG fra Sveits startet arbeidet med å bygge opp igjen det 40 tonn tunge orgelet i 2012
  • Restaureringen kostet over 50 millioner kroner
  • Steinmeyerorgelet ble innviet til grunnlovsjubileet i 2014

Karina Lein, kommunikasjonsrådgiver Nidaros domkirke