De som passerer Nidarosdomen i disse dager, og ser inn glassfasaden på Besøkssenteret, vil legge merke til en lysende installasjon med farger i blått, rødt og lilla.

Besøkssenteret ved Nidarosdomen har fått en lysinstallasjon som tilsynelatende svever over butikkens inngangsparti.

- Vi ligger utenfor den vanlige «løypa» i Midtbyen, sier Marianne Næss, butikksjef i Besøkssenteret ved Nidarosdomen. Vi hadde derfor lyst til å pynte butikken på en måte som er synlig, ikke bare for de som er inni butikken, men også for de som går forbi. Slik at flere kan bli fristet til å komme innom.

Vi hadde derfor lyst til å pynte butikken på en måte som er synlig - også for de som går forbi.

En juleutstilling, ikke en «julete» utstilling

Oppdraget med å pynte Besøkssenteret til jul – uten at det skulle bli for «julete», gikk til byrået Infinitiv ved designer, Ane Nordvik Hasselberg, og produktdesigner, Tarje Skjefstad.

- I vår juledekor i Besøkssenteret ønsket vi å bruke enkle, fargede elementer i kontrast til det forseggjorte steinarbeidet i Nidarosdomen, sier Ane Nordvik Hasselberg. Vi ønsket at de besøkende skulle få en opplevelse av jul samtidig som de kan ane tilknytningen til kirken. Vi valgte å la oss inspirere av rosevinduet på Vestfrontveggen og har tatt utgangspunkt i grindverket på rosevinduet.

Vi valgte å la oss inspirere av rosevinduet på Vestfrontveggen.

Hasselberg og Skjefstad har forenklet formene og gjort de tredimensjonale ved å sette sammen to og to flate deler. Slik oppnås et foranderlig visuelt innrykk når de besøkende beveger seg rundt i Besøkssenteret, og opp på mesaninen. Installasjonen består av elementer i foliert akryl som er satt sammen og montert i taket kombinert med belysning.

Designerne har brukt gjennomfarget folie i dyp rød, blå og gul som tilsvarer fargene i rosevinduet. I tillegg er det tilført lilla, en farge som opptrer når de mindre bitene av blått og rødt glass blandes i synsinntrykket fra avstand. De har i tillegg lagt på frostet folie på halve delen av alle formene for å skape mer spenning under ulike lysforhold slik at det blir variasjon i blanding og refleksjon av lys som både skinner gjennom installasjonen og reflekteres fra den.

Designer, Ane Nordvik Hasselberg, har sammen med kollega og produktdesigner, Tarje Skjefstad, laget en installasjon på 6 x 3 meter med et trettitalls lyspunkter. Installasjonen består av om lag 50 deler i ulike størrelser og med ulike farger.

Mange små lyspunkter som et bilde på dalende snø

Julestemningen blir ytterligere understreket av mange små lyspunkter som et bilde på dalende snø. De mange lyspunktene oppfattes ulikt etter som man beveger seg rundt installasjonen, de skinner alene, reflekteres i elementene, eller skinner igjennom dem, og de bidrar også til at installasjonen er synlig fra utsiden av bygget.

Butikksjef Marianne Næss er veldig fornøyd med resultatet.

- Installasjonen har blitt et vakkert innslag med farger og lys nå som det er vinter og mørketid. Det er spesielt fint å se på fra utsiden av butikken, noe også våre kunder har kommentert.

Tekst: Marianne Vikan, senior kommunikasjonsrådgiver, Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider. Mobil: 415 31 563 / E-post: marianne.vikan@nidarosdomen.no

Foto: Infinitiv