Lørdag 24. februar vil kirkeklokkene fra katedraler over hele Europa ringe i ti minutter fra kl. 12 i solidaritet med ofre for krigen i Ukraina.

Et initiativ fra Europas katedralbyggere

Lørdag 24. februar er det to år siden Russland startet angrepet mot Ukraina. Etter initiativ fra European Association of Cathedral Architects – katedralbyggere i Europa fra Norge til Malta, fra Spania til Ukraina, ringer kirkeklokkene fra Nidarosdomen i ti minutter fra kl. 12.00 denne dagen. Dette vil skje på samme tid som klokkene ringer fra katedraler i hele Europa.

Ønsker å vise solidaritet

Med det ønsker Nidarosdomen, sammen med Europas katedralbyggere, å vise at vi sørger over de døde, tenker på de som lider og erklære vår solidaritet med mennesker som må flykte fra krigen og de som protesterer mot krigen med fare for sitt eget.

Fredsbønn

I forbindelse med at det er to år siden krigen i Ukraina brøt ut, vil det også under orgelmeditasjonen i Nidarosdomen 12.30 samme dag leses en fredsbønn. Dette er en bønn alle landets domkirker har gått sammen om å lese en gang i uken frem til påske. I Nidarosdomen vil fredsbønnen leses, foruten under orgelmeditasjonen 24. februar, hver onsdag kl. 12.00.

– Vi slutter opp om de europeiske katedralbyggeres initiativ til å ringe med kirkeklokkene fra Nidarosdomen på dagen da Russlands invasjon av Ukraina startet – i solidaritet med det ukrainske folk og deres lidelser, sier fungerende domprost Torstein Amundsen.