Nå skapes nye juleminner i Nidarosdomen

– Julestemning for meg er ro og fred, og det får jeg her i kirka, sier Oda Fredriksen i Trondheim Vokalensemble. Hun er en av mange som har juleminner fra Nidarosdomen.

Oda Fredriksen er sanger i Trondheim Vokalensemble.

Synge for fullsatt kirke

Det er søndag i desember, og gradestokken viser minus 15. Inne i Nidarosdomen er det betraktelig varmere. Koret, Trondheim Vokalensemble, synger det siste verset, og formiddags-gudstjenesten avsluttes for denne gang. Med rolige skritt går mennesker mot utgangen mens de kler seg for kulden utenfor. Uavhengig om de kommer tilbake eller ei, vil de minnes sin stund i Nidarosdomen.

Kanskje kommer de tilbake til en av denne julens mange gudstjenester, og tar med seg nye juleminner herfra. Vi lot oss inspirere av Den norske kirkes video Fortsett å skape juleminner og tok en prat med flere av dem var til stede under en av gudstjenestene nå før jul, samt sokneprest Torstein Amundsen som leder de to første gudstjenestene julaften. Hvilke juleminner har de fra Nidarosdomen? Og: Nå, i julen 2022, kan nye skapes.

Oda Fredriksen, som medvirket under høymessen denne søndagen, minnes alle gangene hun har sunget i Nidarosdomen.

– Juleminnene mine fra Nidarosdomen er å synge sammen med fullt kor og orkester. Det er veldig stort og mektig å få være med på, sier hun.

Å synge for en fullsatt kirke i jula, gir henne skikkelig julestemning.

– Før jul er det alltid mye stress, men når vi samles om noe fint som julekonsertene i Nidarosdomen, kjenner jeg roen falle ned i meg. Julestemning for meg er ro og fred, og det får jeg her i kirken. Det er fint å ta med seg når jeg går herfra, smiler hun.

Over hele Norge skapes det nye juleminner i kirkene.

Domprost Ragnhild Jepsen synes det er helt spesielt å være på jobb julaften.

Tre gudstjenester julaften

Domprost Ragnhild Jepsen er på vei ut, etter å ha ledet høymessen denne formiddagen.

– Juleminner fra Nidarosdomen, ja det må bli den fantastiske stemningen og forventningen som ligger i lufta under gudstjenestene julaften. Folk har pyntet seg og forventningen om at nå skal vi være med på noe stort er til å ta og føle på, sier hun.

Julaften er det tre gudstjenester i Nidarosdomen, kl. 14.00 og 16.00. Den dagen ledet av sokneprest Torstein Amundsen. Den siste gudstjenesten overføres på NRK TV. Klokken 23.00 er det midnattsgudstjeneste ledet av sokneprest Andreas Hilmo Grandy-Teig.

– En julaften husker jeg spesielt godt, sier Jepsen.

– Kirka var aldeles full under gudstjenesten kl. 14.00. Folk måtte sitte overalt, også på kor-tribunen. Der ble jeg oppmerksom på en familie som alle var kledd i bunader. Da jeg kom tilbake for den andre gudstjenesten kl. 16.00, satt de på samme sted. At de opplevde det så godt å være i roen og atmosfæren i kirka, at de ville ha med seg gudstjenesten to ganger, er et fantastisk minne!

Irene Bergheim har sunget mange julesalmer i Nidarosdomen.

Minnes midnattsmessen

En annen som har mange og gode juleminner fra Nidarosdomen er Irene Bergheim. For henne er jula kirketid.

– Jeg kom hit til byen i 1976, og har begynte i Nidaros domkor i 1978. Jeg var også med i liturgisk kor der vi sang til alle gudstjenestene i jula. Spesielt minnes jeg den stemningsfulle nattmessen, sier Bergheim.

Hun synes det er spesielt å få synge julesalmene i en stor menighet med mange folk.

– I andre kirker kan du føle at du er mer en solist. Her i Nidarosdomen synger folk med. Når vi synger sammen, løfter vi hverandre!

Bergheim smiler og ser på armbåndsuret sitt.

– Jeg må gå nå, for å rekke bussen, smiler hun og ønsker god jul!

Runa Svare har alltid vært mye i Nidarosdomen, også i julen, både som korist og kirkevert.

Flere kor

Kirkevert Runa Svare kommer til. Sammen med Ingvild Samset deler hun gjerne sine minner fra julen i Nidarosdomen.

– Jeg har sunget i en del kor her, og begynte i Nidarosdomen oratoriekor da jeg var 15 år. Som 20-åring fikk jeg synge solo på Eivind Alnes sin julemotett. Det var stort for meg, sier Svare og nynner litt på en av julesangene.

– Ellers har jeg mange minner herfra, og Juleoratoriet av Bach gir meg alltid spesielle minner, sier hun.

Runa Svare henvender seg til Ingvild Samset

For Ingrid Samset gir julekonsertene med Nidarosdomens jentekor den beste julestemningen.

– Du har vel også noen juleminner fra Nidarosdomen, Ingvild?

Ingvild Samset smiler bekreftende. Hun har sunget i Nidarosdomens jentekor i sju år.

– Jeg har deltatt på mange fine julekonserter her. Å synge de flotte juleklassiskerne er et av årets høydepunkter, og gir absolutt julestemning, sier hun.

Kirkeverten og sangeren veksler noen ord med hverandre, før de leende går hver til sitt.

Kirketjener Aukse Gudaite ser frem til å skape nye juleminner i Nidarosdomen.

Ro og glede

Kirketjener Aukse Gudaite fra Litauen er fullt opptatt med å stelle blomstene. Denne jula blir den første for henne i Domen.

– Jeg har nettopp begynt som vikarierende kirketjener i år. Jeg gleder meg veldig til å være i kirka i jula, og kommer nok til å få mange gode minner herfra, sier hun og avslutter med at hun ønsker alle ro og glede i jula.

En atmosfære av ettertenksomhet

Torstein Amundsen har ledet fem julaften-gudstjenester i Nidarosdomen. Denne dagen er det fullsatt kirke ved begge gudstjenestene på dagen.

– Vi kunne sikkert fylt den tredje også, sier Amundsen.

Han har også ledet midnattsmessen kl. 23.00.

– Jeg er alltid så overrasket over at det også da kommer mange. Selv er jeg litt sliten det tidspunktet på julaften, så jeg er imponert over de som tar turen, sier Amundsen.

Selve midnattsgudstjenesten karakteriseres han som vakker, med en atmosfære av ettertenksomhet over seg.

– Den er preget av at det snart er natt. Du kommer inn fra mørket ute og inn i den vakre Domen, tenner lys og feirer Jesus sin fødsel. Det er en flott gudstjeneste, hvor vi også har nattverd, forteller han.

Hit kommer naturlig nok flest voksne, mens kirka tidligere på dagen i stor grad fylles av familier, gjerne flere generasjoner.

I år er det Torstein Amundsen som leder to av tre gudstjenester i Nidarosdomen julaften.

«Det skjedde!»

I år har Amundsen skrevet en preken med barna enda mer i tankene, forteller han.

– Med enkle, tydelige bilder tror jeg også får med meg enda flere av de voksne inn i fortellingen om det som skjedde på Betlehemsmarken julenatt, sier han.

Han er ikke i tvil om at juleevangeliet fortsatt berører oss mennesker med sin skjønnhet.

– Det startet med å slå fast at «det skjedde!» etterfulgt av den vakreste og varmeste fortellingen om et barn som ble født, om at Gud kom for å være sammen med oss ved å bli helt og fullt menneske gjennom Jesus. Budskapet er enormt, sier Amundsen.

– Mange har jo også tradisjon for å lese juleevangeliet hjemme julaften, legger han til.

Han synes det er veldig fint å være prest i Nidarosdomen julaften. Han minnes siste julaften han ledet gudstjenesten denne dagen.

– Da satt ektefelle, barn, svigerbarn og barnebarn på fremste benk. Å ha noen kjente ansikter å hvile blikket på er ekstra kjært slike dager, sier han.

Se så fint juletreet i Nidarosdomen er!

Mange følger det på TV

Kl. 16.00 julaften vil mange også se ham på NRK TV. Tidligere har om lag 300.000 fulgt julaften-gudstjenesten fra Nidarosdomen.

– Det hender jeg tenker når jeg kjører gjennom en av bygdene i Norges land, at her vil de kanskje sitte å se på gudstjenesten fra Nidarosdomen i år, smiler han.

Med seg på laget har han et team av kollegaer, samt cruet fra NRK.

– Ja, vi er mange om en gudstjeneste, domkantor på orgel, kirketjenere, klokker, kor. Jeg har bare den mest synlige rollen, understreker han.

– Så er det en fryd å også samarbeide med de positive og profesjonelle folkene fra NRK, legger Amundsen til.

I løpet av julen er det mange gudstjenester i Nidarosdomen, både korte og lengre. Du finner alle i vår nettkalender.

Tekst og foto: Merethe Wagelund, frilansjournalist og Karina Lein, kommunikasjons- og informasjonsmedarbeider Nidaros domkirkes sokn

kl766@kirken.no/98 63 50 28