3. juni åpner kunstutstillingen "COBRA 75 år" i Lavetthuset i Erkebispegården.

Utstillingen er en hyllest til kunstnergruppen, COBRA, som ble dannet i Paris for 75 år siden, og som fikk stor påvirkning i flere tiår – også utenfor Europas grenser. Kunstnergruppen COBRA er kjent for sin abstrakte og ekspressive kunstnerisk stil. Navnet COBRA er satt sammen av de første bokstavene i Copenhagen, Brussel og Amsterdam, byene flere av kunstnerne kom fra.

Utstillingen i Lavetthuset består av 70 verk. Den danske kunstneren, Asger Jorn, står bak hele 50 av disse. Her finner vi både malerier, grafiske arbeider, tekstilarbeider og keramikk. I tillegg til Asger Jorn, inkluderer utstillingen verk av Karel Appel, Egill Jacobsen, Mogens Balle, Pierre Alechinsky, Christian Dotremont og Conrelis Corneille.

FARGESTERK: Asger Jorns kunst bruker sterke farger i abstrakt stil. Verket har tittelen "La luxure lucide de L `hyperesthesie" (1970).

Kunsten som vises er i sin helhet utlånt fra Riis-samlingen, som ble etablert av ekteparet Inger og Andreas Lilje Riis på 1960-tallet og som i dag eies og videreutvikles av deres sønn Frithjof Lilje Riis. Asger Jorn hadde en spesiell plass hos Inger og Andreas. Frithjof Lilje Riis deler foreldrenes entusiasme for Jorn, og det er han som har tatt initiativet til årets utstilling;

Som eier og forvalter av Riis- samlingen er det en stor glede og ære, samt en begivenhet på flere plan, når vi nå i juni 2023 kan presentere en større utstilling med COBRA kunstnere og i særdeleshet Asger Jorn i Trondheim! Valget av samarbeidspartner og utstillingssted er ikke tilfeldig; Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider er en bunnsolid allianse og Lavetthuset er det perfekte sted og rom for det store antallet bilder som skal stilles ut; det må og sies at tilgjengeligheten i Erkebispegården gir mulighet for å nå et stort publikum.


Åpnes av den danske ambassadøren

Bjørgvin Thorsteinsson, direktør ved NDR, ønsker Riis-samlingens COBRA-verk velkommen;

Det er stort stas å kunne presentere en kunstutstilling av internasjonalt format i våre utstillingslokaler i Lavetthuset. Betydningen av samlingen som Frithjof Lilje Riis besitter, understrekes av at Danmarks ambassadør til Norge kommer og åpner utstillingen. Vi er overbevist at byens befolkning og tilreisende får stor glede av å se denne utstillingen som markerer 75 år siden Cobra ble stiftet i Paris.

Utstillingen åpnes 17.30 fredag 2. juni og blir hengende til 17. september.