I dag skjer det noe spesielt i Nidarosdomen. Har du lyst til å døpe deg eller barnet ditt, kan du stikke innom Kapittelhuset.

Her blir du møtt av prestene Petter Dille og Gunnhild Nordgaard som er klare for å døpe. Du får hjelp til å ordne det praktiske, det eneste du trenger å ha med deg er legitimasjon.

Sammen med Petter Dille er prest Gunnhild Nordgaard ønsker deg velkommen til drop-in-dåp.

Petter Dille er prest og arbeider til daglig som rådgiver ved avdeling for kommunikasjon og samfunnskontakt i Kirkerådet. Hver dag under Olavsfest er han til stede i Kapittelhuset i Nidarosdomen for å ta imot alle som kommer til Hellig rast – nattverd underveis. Søndag 30. juli kl. 13.00-16.00 er det drop-in-dop her.

Dille gleder seg. Han har døpt mange tidligere, men aldri i forbindelse med drop-in-dåp.

– Med det gjør vi kirkas to sakramenter, dåp og nattverd tilgjengelige under Olavsfest. Det handler om å være synlig der folk er, synlig kirke på Olavsfest, sier Dille.

– Dåpen kan vi gjøre bare en gang i livet, mens nattverden kan vi gjøre så mange ganger vi vil og kan, legger han til.

Drop-in-dåp er en fullverdig dåp. Hit kan du komme for å døpe barnet ditt, eller for å bli døpt selv. Du kan ha med faddere selv, eller så stiller kirken med faddere for deg. Du kan komme sammen med familie og venner, eller du kan komme alene.

– Mange som ikke har blitt døpt som tenker at det kunne vært fint. Drop-in-dåp krever ikke mer enn at du møter opp, så ordner vi det som ordnes må, smiler Dille.

Før dåpen tar en av prestene en prat med deg.

– Da snakker vi litt om hva du tenker rundt dåpen, om hva dåpen betyr og hvordan den vil foregå, sier Dille.

Kapittelhuset er et av sidekapellene til Nidarosdomen.

Drop-in-dåpen er åpen for alle, uansett alder.

– Det er en anledning til å ta med 3-åringen, like mye som 93-åringen kan komme!

Han synes at det å døpes under en kultur- og kirkefestival som Olavsfest gir en fin ramme, midt i mylderet som er i Trondheim disse dagene. Han tror det blir en fin søndag, og gleder seg veldig til å møte folk og oppleve dåp under Olavsfest.

– Å være med på å gjøre dåp lett tilgjengelig for folk er stas, midt blant alle andre tilbud kirka har under Olavsfest i Nidarosdomen, sier Dille.

At det skjer i Kapittelhuset gir ham en ekstra glede.

– Jeg er veldig glad i Kapittelhuset. Samtidig som det er en del av den kjempesvære kirka, så er det et lite, intimt rom i seg selv. Det liker jeg veldig godt, det blir utmerket, en flott ramme, smiler Dille.

– Kanskje har du hatt lyst til å døpe deg en stund, men ikke funnet tid til det. Dagene og årene går uten at du finner tid og sted for det. Drop-in-dåp er jo et tilbud som gjør det enklere å finne tid og sted, sier Dille.

Han mener at høytideligheten ivaretas i at dette er noe som skjer en gang i livet.

– Når det er noe som er viktig for deg selv, kan det være like høytidelig å gjøre det i en mindre setting. Ulike folk i ulike livsfaser vil ha ulike tanker og ønsker. Vi i kirka skal være gode til å ta imot alle, understreker Dille.

Petter Dille synes Kapittelhuset gir en flott ramme rundt drop-in-dåpen.

Også for folk i 2023 tror Dille dåp kan handle om tilhørighet.

– I perioder kan vi jo bale med en del spørsmål rundt tro og kirke, hva alt dette er. Så kan det hende at vi med dåpen lander litt, at vi like gjerne ønsker å være døpt og stå i det, sier han.

Han håper at folk med dåpen kjenner på en visshet og trygghet på at de hører til Gud i hverdagen.

– Kanskje aller mest når du ikke får helt til å tro på det, er dåpen noe du lever med og som er rundt deg hele tiden

Det er individuelt. Dåpen er viktig fra et kirkelig perspektiv. Tror at mange kjenner at de hører til.

– Jeg kan håpe at folk kjenner på en visshet og en trygghet på at man hører til Gud i hverdagen, kanskje aller mest når man ikke får helt til å tro på det, at det er dåpen er noe vi lever med, rundt oss hele tiden, mye av tiden umerkelig.

Tekst, foto, video: Karina Lein, kommunikasjonsrådgiver Nidaros domkirkes sokn