Pilegrimsvandring – tema på Europarådets møte i Erkebispegården
3. og 4. juni var Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) sin kulturkomité samlet i Erkebispegården. Ett av flere temaer som ble diskutert, var hvordan pilegrimsledene i Europa kan bidra til mangfold og kontakt mellom de Europeiske landene.
Komiteen ledes av Linda Hofstad Helleland
Stortingsrepresentant for Høyre, Linda Hofstad Helleland, er leder for komitéen. Rundt 60 parlamentarikere og fageksperter fra hele Europa deltok på møtet i Erkebispegården. En rekke temaer sto på agendaen. Komitéen diskuterte både pressefrihet, Nasjonaljubileet 2030, etikk og styresett i idretten, hvordan kultur kan bidra til å engasjere unge og styrke demokratiet, samt hvordan pilegrimsledene i Europa kan bidra til flerkulturelt mangfold og kontakt mellom land i Europa. Deltakerne fikk også oppleve en orgelkonsert i Nidarosdomen og delta på en guidet omvisning på det nyåpnede PoMo museum for moderne kunst og samtidskunst.

Pilegrimsleden som eksempel på en levende kulturrute
Hans Morten Løvrød, seniorrådgiver ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR), holdt et innlegg for komitéen om Pilegrimsleden, som et eksempel på en levende kulturrute med stor relevans i dagens samfunn. Linda Hofstad Helleland har god kjennskap til Pilegrimsleden. I 2017 ledet hun, som daværende kulturminister, en delegasjon med politikere og representanter fra ulike religioner på pilegimsvandring fra Oslo til Trondheim.


Europeiske kulturruter
Europeiske kulturruter er et program som ble lansert av Europarådet i 1987. Programmets mål var å vise hvordan arven fra forskjellige europeiske land og kulturer bidrar til en felles kulturarv.
Programmet består av til sammen 48 ulike ruter. I 2010 fikk Pilegrimsleden - St. olavsvegen status som Europeisk kulturrute.
Alle godkjente St. Olavsveger har Nidarosdomen i Trondheim som mål og er knyttet til historien om St. Olav. De sammenhengende Olavsvegene går gjennom Finland, Danmark, Sverige og Norge.
Europarådet
Europarådet er et europeisk samarbeidsorgan med 47 medlemsland. Rådets viktigste oppgave er å verne om menneskerettigheter, demokrati og rettsstatsprinsipper.
Alle Europarådets medlemsland har signert Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen som har til hensikt å beskytte menneskerettigheter, demokrati og rettssikkerhet.