Nidarosdomen har tidligere vært kjent som «den mørke katedralen». Den nye belysningen gjør at besøkende nå kan oppleve nasjonalhelligdommens arkitektur og kunst på en helt ny måte.

Den mørke katedralen

Den mørke klebersteinen og de mørke glassmaleriene, kombinert med gammeldags og mangelfull belysning, har gjort at Nidarosdomen har fremstått som veldig mørk innvendig.

1700 nye lyspunkter

I 2017 gikk lysdesigner Erik Selmer i gang med den store lysprosjektet i Nidarosdomen. Selmer og prosjektgruppa jobbet i tre år med å erstatte den gamle belysningen fra 1960-tallet med en ny belysning som fremhever arkitekturen i nasjonalhelligdommen. De gamle pendlene og lysekronene fra 1960-tallet ble fjernet. Kilometervis med kabler ble blitt trukket, og rundt 1700 nye lyspunkter ble montert høyt og lavt i katedralen. Dette forsterker katedralens iboende magi når en ikke forstår hvor lyset kommer fra, samtidig som alle viktige konstruktive og kunstneriske elementer har fått sitt eget lys.

Endelig er arkitekturen og kunsten synlig

Takket være den nye belysningen kan besøkende nå oppleve steinskulpturer, glassmalerier, vakre hvelv og bueganger som hittil har vært skjult i mørket. Den nye belysningen gjør det også veldig mye enklere og mye mindre kostbart å sende gudstjenester og konserter fra Nidarosdomen på TV.

En stor jobb er gjort med å programmere og finjustere ulike stemninger, som skal sikre en stemningsfull ramme rundt gudstjenester, konserter og omvisninger.

Påskemorgen - lysstemning spesielt programmert for påsken

Prisbelønt belysning

Lysdesigner Erik Selmer og prosjektgruppa har mottatt flere priser for den nye belysningen i nasjonalhelligdommen. Prosjektet har mottatt både Norsk lyspris, Nordisk lyspris og IALD-Award (internasjonal lyspris).

Lysdesigner, Erik Selmer, mottok i september 2022 Nordisk lyspris for den nye belysningen i Nidarosdomen.

Lær mer om den prisbelønte belysningen