De som besøker Nidarosdomen lørdag eller søndag denne helga, vil kunne få med seg en annerledes og hjertevarm teateropplevelse. Sjiraffen kultursenter, som består av deltakere med fysiske og psykiske funksjonshemminger, inviterer til vandreteater i selveste nasjonalhelligdommen.

Sjiraffen kultursenter

Sjiraffen kultursenter er en selvstendig kulturorganisasjon, som arrangerer kultur- og fritidstilbud for barn, ungdom og voksne med psykiske og fysiske funksjonshemninger. I høst har de hatt middelalderen som tema. I den forbindelse har 11 av utøverne Forestillingen har fått navnet «Reise i Nidaros» og handler om livet i Nidaros i middelalderen, et hardt liv med strenge regler, mye fattigdom og tidenes største pandemi – svartedauden. fra kultursenteret laget et vandreteater, som skal fremføres i Nidarosdomen til helga.

Martine Nesbakk, teaterpedagog og arbeidsleder ved Sjiraffen kultursenter, forteller at forestillingen er blitt til gjennom intensiv jobbing i høst med utgangspunkt i det gruppen har lært om middelalderen gjennom et historiekurs, besøk i middelalderutstillinga på Vitenskapsmuseet og på omvisning i Nidarosdomen.

-Denne oppgaven har vi tatt på fullt alvor, sier Martine. Vi har fått ganske frie tøyler og det har gjort at vi har fått sette vårt preg på historien.

Vi setter veldig pris på å ha blitt invitert til å lage en vandreteaterforestilling i Nidarosdomen, Martine Nesbakk.

Det var Christine Aspenberg, formidler ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider, som tok initiativ til samarbeidet.

- Det er viktig for oss å synliggjøre at Nidarosdomen er for alle, sier Christine. Det har vært morsomt å følge teatergruppa gjennom høsten og være vitne til hvordan de har tolket Nidarosdomens historie på sin egen måte. Publikum kan glede seg. Jeg har spesielt sansen for sluttscenen, smiler hun lurt.

Vi har stor sans for Sjiraffens arbeid for inkludering av mennesker med funksjonshemming, Christine Aspenberg.

Å spille teater i Nidarosdomen er ikke det eneste høydepunktet for Sjiraffen kultursenter i høst. 5. november var noen representanter fra Sjiraffen Kultursenter på audiens hos Kong Harald. Martine Nesbakk forteller at Kongen var veldig interessert i å høre om Sjiraffens arbeid og at det var et veldig hyggelig møte.

Forestillinger i Nidarosdomen

Nidarosdomen lørdag 19. kl. 10 og 12 og søndag 20. november kl. 13.15 og 14.30. Vandreteateret inngår i inngangsbillett til Nidarosdomen. Inngangsbilletter kjøper du i besøkssenteret ved Nidarosdomen eller på nidarosdomen.no. Oppmøtested blir annonsert over høyttaler inne i kirka.