Tradisjonen tro, forenes teater, familieaktiviteter og formidling av tradisjonshåndverk under festivalen Sommer i Borggården. Nytt under årets festival er at barna inviteres til et ærefullt oppdrag – nemlig å tegne motiver til et nytt blyglassvindu i et av Nidarosdomens tårn.

Alle som besøker Nidarosdomen, har lagt merke til de vakre glassmaleriene. De er laget av kunstneren Gabriel Kielland for rundt 100 år siden. Men det finnes små vinduer i katedralens trappeganger og tårn, som bare har blankt glass. Nå skal noen av disse vinduene få glassmalerier med fine motiver i farget glass.

Barn inviteres til å tegne forslag til glassmaleri

Under Sommer i Borggården inviteres barn i alderen 6 – 16 år til å tegne forslag til motiver til det nye vinduet. Det er Rakel Lyng, lærling i blyglasshåndverkerfaget ved Bygghytta ved Nidarosdomen, som fikk ideen til å invitere barn og unge til en kunstnerisk konkurranse.

- Jeg gleder meg til å møte mange barn under festivalen og fortelle dem hvordan man lager glassmalerier. Unger har mye fantasi og er ikke redde for å uttrykke seg gjennom farger. Jeg tror at vi kan få mange fine forslag, sier Rakel.

Sammen med den mer erfarne blyglasshåndverkeren, Ståle Gjersvold, vil Rakel stå i Borggården under festivalen, for å demonstrere hvordan de jobber med blyglass og glassmalerier.

- Folk i byen er glade i Nidarosdomen og veldig nysgjerrige på hvordan vi jobber med restaureringen. Under festivalen kan de komme til Borggården og se både steinhuggere, smeder, gipsmakere og blyglasshåndverkere i aksjon, sier Ståle.

- Folk i byen er glade i Nidarosdomen og veldig nysgjerrige på hvordan vi jobber med restaureringen. Under festivalen kan de komme til Borggården og se både steinhuggere, smeder, gipsmakere og blyglasshåndverkere i aksjon, sier Ståle.

De nye vinduene skal ha tema fra de fire årstidene og deltakerne oppfordres til å lage tegninger med tema sommer. Seks tegninger vil bli valgt ut og brukt som motiver i det nye glassmaleriet, som skal være en del av utsmykningen i katedralen i kanskje flere hundre år fremover.

Sommer i Borggården byr på opplevelser for store og små gjennom 10 dager: Forestillinger, Escape rooms, verksteder, marked og omvisninger rundt Erkebispegården og Nidarosdomen.

Sommer i Borggården

Sommer i Borggården arrangeres for femte gang i Erkebispegården 12. - 21. juli. Bak festivalen står Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR), som ønsker å invitere til opplevelser hvor man kommer tett på NDRs håndverkere, forskere og formidlere. Her kan barna prøve seg som arkeologer, smeder eller steinhuggere, bli med på ulike teaterforestillinger eller løse gåter i to ulike Escape Rooms. De voksne kan delta på ulike historiske vandringer eller bli med håndverkerne fra Bygghytta ved Nidarosdomen opp i det høye stillaset på sørsiden av Nidarosdomen.