Mandag 8. april ble det utført omfattende hærverk på Nidarosdomen. En mann tagget med oransje spraymaling på Nidarosdomens vestfront og på besøkssenteret ved siden av.

Vanskelig å fjerne alle spor

Arbeidet med å fjerne taggingen startet allerede samme kveld. Malingen på dører og vinduer ble fjernet raskt. Tagging på murverket fra middelalderen derimot, er det ikke så enkelt å fjerne. Her må man gå skånsomt frem.

NDRs konservator, Ronald Hübner, har jobbet i flere dager med å forsøke å fjerne spraymalte bokstaver fra 8-900 år gammel stein. Kleberstein fra middelalderen har, naturlig nok, både porer og merker, som gjør det svært krevende å fjerne all malingen uten å skade steinen.

Ronald Hübner, konservator ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR), er i gang med den tidkrevende jobben med å fjerne tagging fra middelaldermur på Nidarosdomen.

Det eller meste av taggingen er nå fjernet. Men på den sensitive klebersteinen fra middelalderen er det derimot svært krevende å få fjernet alle spor. I den kommende tida vil NDR prøve å utvikle en enda bedre beredskap opp mot hærverk av denne typen, sier Rune Langås, leder for Bygghytta ved NDR.

Det er trist og frustrerende å oppleve at noen gjør hærverk på Nidarosdomen på denne måten. Samtidig varmer det å oppleve at så mange mennesker fra hele landet viser et engasjement og en stor omsorg for Nidarosdomen, sier Bjørgvin Thorsteinsson, direktør ved NDR.

Mann pågrepet

Mannen som utførte taggingen ble pågrepet av politiet på stedet.

– Skadeverket anses som grovt på bakgrunn av at Nidarosdomen har historisk, nasjonal og religiøs verdi, sier politiadvokat Tina Marielle Værnes til NRK.