Erik Selmer, designeren bak den nye belysningen i Nidarosdomen ble i natt, norsk tid, tildelt den internasjonale lysdesignprisen IALD Award of Excellence for den omfattende jobben med lyssetting av nasjonalhelligdommen.

Erik Selmer, designeren bak den nye belysningen i Nidarosdomen ble i natt, norsk tid, tildelt den internasjonale lysdesignprisen IALD Award of Excellence, da IALD (International Lighting Designer Association) delte ut sine prestisjetunge priser for 39. gang. Bortsett fra kunstmuseet The Twist på Kistefos, har ingen norske prosjekter blitt tildelt denne gjeve prisen.

Lær mer om den nye belysningen i Nidarosdomen.

Arkitektur og kunst er endelig kommet til syne

Nidarosdomen har tidligere vært kjent som «den mørke katedralen». Den mørke klebersteinen og de mørke glassmaleriene, kombinert med gammeldags og mangelfull belysning, har gjort at katedralen har fremstått som veldig mørk innvendig.

I 2017 begynte Erik Selmer og prosjektgruppa jobben med å erstatte den gamle belysningen fra 1960-tallet med en ny belysning som fremhever arkitekturen i nasjonalhelligdommen. De gamle pendlene og lysekronene fra 1960-tallet ble fjernet. Kilometervis med kabler ble blitt trukket, og rundt 1700 nye lyspunkter ble montert høyt og lavt i katedralen. Dette forsterker katedralens iboende magi når en ikke forstår hvor lyset kommer fra, samtidig som alle viktige konstruktive og kunstneriske elementer har fått sitt eget lys. En stor jobb er gjort med å programmere og finjustere ulike stemninger for gudstjenester, konserter og omvisninger.

Takket være den nye belysningen kan besøkende nå oppleve steinskulpturer, glassmalerier, vakre hvelv og bueganger som hittil har vært skjult i mørket. Den nye belysningen gjør det også veldig mye enklere og mye mindre kostbart å sende gudstjenester og konserter fra Nidarosdomen på TV.

I november 2021 ble Erik Selmer tildelt Norsk Lyspris for den nye innvendige belysning i Nidarosdomen.

- Å få denne prisen er en fantastisk anerkjennelse. Det å få en IALD Award er det gjeveste man kan oppleve som lysdesigner. Vi konkurrerte mot 200 prosjekter – fra hele verden, og det var et imponerende høyt nivå.

Erik Selmer er utdannet sivilarkitekt fra NTNU, har vært universitetslærer og praktiserende arkitekt. Selmer har hatt en rekke større oppdrag, og har tidligere fått priser for sin lyssetting av Akershus festning, Lærdalstunnelen, Munkholmen og Smaalenene bru.

- Det viktigste med dette prosjektet er imidlertid ikke å få en pris for det, men at Trondheims befolkning er fornøyd med - og stolt over den nye belysningen.

IALD - International Lighting Designer Association

  • Foreningen har siden 1983 delt ut de prestisjefylte prisene IALD International Lighting Design Awards til ulike lysprosjekter over hele verden.
  • Bortsett fra kunstmuseet The Twist på Kistefos, har ingen norske prosjekter tidligere blitt tildelt Award of Excellence.