Arild Andersen og et stjernelag musikere tar klassikeren «Sagn» til Nidarosdomen og Olavsfest. Som i 1990 har bassist Arild Andersen med seg vokalist Kirsten Bråten Berg, gitarist Frode Alnæs og saksofonist Bendik Hofseth på framføringen. I tillegg er Helge Lien på Keyboards og Thomas Strønen på trommer med på konserten i Nidarosdomen tirsdag 30. juli.

«Sagn», skrevet som bestillingsverk til Vossa Jazz i 1990 og gitt ut på plate samme år, står som av de største klassikerne i norsk jazz.

NYBROTTSARBEID

I 1990 var «Sagn» et nybrottsarbeid, med sin sømløse blanding av jazz og norsk folkemusikk. Slike sjangerblandinger står ofte i fare for å falle i én av to grøfter: Enten blir det «oppjazza» folkemusikk, eller så blir det «jazz i folkemusikkdrakt». Med «Sagn» viste Arild Andersen, Kirsten Bråten Berg og de utmerkede musikerne at det finnes en tredje vei – en vei som viste musikalsk balansekunst på høyt nivå. Andersen fikk stor respekt for folkemusikken etter å ha hørt Bråten Berg synge, og da han komponerte musikken til «Sagn» ønsket han at musikken skulle innrette seg etter folketonene og ikke omvendt. Som han forklarte i et intervju i 1990:

– Jeg hadde veldig lyst til å beholde folkemusikken helt sånn som Kirsten synger det, og bare improvisere på den stemningen som denne musikken gav. Ikke nødvendigvis på skalaen engang, men bare på den stemningen, og da hentet jeg fram dette fra frijazzen. Det å bare kunne ta en liten lyd å improvisere på, fikk jeg på en måte bruk for igjen. Jeg tenkte et sånn veldig lite rom hvor folkemusikken eksisterer, men hvor man får lov til å søke rundt i hjørnene innenfor den rammen med å improvisere. Og det ble etter hvert det som ble viktig for meg når jeg jobbet videre med Kirsten, ikke å lage å lage jazzmusikk ut av folkemusikken.

STOR SUKSESS

«Sagn» ble en stor suksess – både den bejublede konserten på Vossa Jazz og den kritikerroste plateinnspillingen som kom ut på Kirkelig Kulturverksted og senere internasjonalt på ECM.

Albumet står fortsatt som en påle, og fortsetter å være en inspirasjonskilde for både jazz- og folkemusikere over hele landet. Nå får du oppleve verket i storslåtte omgivelser i selveste Nidarosdomen!

BESETNING:
Arild Andersen – kontrabass
Kirsten Bråten Berg – vokal
Frode Alnæs – gitar
Helge Lien – keyboards
Bendik Hofseth – saksofon
Thomas Strønen – trommer