Åpningskonsert Orgelfest 2023

Åpningskonserten Orgelfest 2023 fra Steimeyer-orgelet og Wagner-orgelet med kammerensemblet Quintus og Petra Bjørkhaug og Brita Sjöberg, begge domkantorer i Nidaros domkirke.

1. - 5. november braker det løs! Alle byens kirkemusikere er involvert, og du finner garantert noe i programmet som du ikke ønsker å gå glipp av! Blant annet åpningskonserten i Nidarosdomen med musikere fra øverste hylle! Billetter i salg på Hoopla.

Collage: Karina Lein/Nidaros domkirkes sokn

– Å få spille åpningskonserten under Orgelfest i den historiske Nidarosdomen er for oss i Quintus utvilsomt en stor ære. Klangen i domen er enestående, og gir en storslått atmosfære for musikken vi skal spille. Utfordringen ligger i å mestre denne store scenen, med dens enormt kraftige og imponerende romklang. Samspillet med det mektige orgelet og organistene Petra Bjørkhaug og Brita Sjøberg gleder vi oss enormt til, sier Elisabeth Fossan i Quintus.

Videre i Orgelfest får du muligheten til å oppleve orgelmaraton i Vår Frue kirke med byens organister, lunsjkonserter i flere av byens kirker, orgelsafari med buss til interessante orgler, skoleforestillingen «Det var en gang et orgel», storslått Requiem med kor, orkester og orgel i Nidarosdomen, gospel-night, salmekveld, lanseringskonsert med Nidaros Domkor og ikke minst en nattkonsert med den britiske stjerneorganisten Anna Lapwood.

Trondheim - en by med historiske orgler

Visste du at Trondheim er en by med et stort antall orgler av spesielt høy historisk og kunstnerisk verdi? Trondheim er medlem i organisasjonen ECHO – European Cities of Historical Organs, et nettverk for europeiske byer som innehar de mest betydningsfulle historiske orglene! Nidarosdomen har som mange vet to enestående orgler av internasjonal verdi – men også i Vår Frue kirke, Ilen kirke og Lademoen kirke finnes viktige historiske orgler. Festivalen Orgelfest har som formål å øke interessen for orgelet som instrument, og presentere orgelet for et større publikum.

Kirkelig fellesråd i Trondheim er arrangør av festivalen. Vi ønsker dere varmt velkommen til Orgelfest 2023!

Billetter til de ulike konsertene i Nidarosdomen kommer snart i salg på Hoopla. Konserter i andre kirker publiseres blant annet på orgelfest.no, Orgelfest sin Facebook-side og på Skjer i kirken.

Fra venstre: Lasse Leo Ehn - trommesett, Sturla Hauge Nilsen - trompet, Steffen Granly - tuba, Elisabeth Fossan - trombone, Anders Bast - saksofon og Morten Schrøder - trompet, flygelhorn.

Quintus er et band tilknyttet Fylkesmusikerne i Trøndelag. Bandet ble startet i 1994 og musikerne kommer fra Norge, Sverige og Danmark. Selv om musikerne er skandinaviske, er musikken de selv komponerer og arrangerer inspirert av tradisjoner fra hele verden.

Quintus samarbeider med kunstnere som representerer ulike genrer og ønsker med det utvide sine musikalske horisonter. Quintus preges av den fantasi, glede og entusiasme de kommuniserer med publikum.

Petra Bjørkhaug har siden 2007 vært domkantor i Nidaros domkirke. Hun har studert klaver, orgel, sang og komposisjon, og er utdannet musikkpedagog og kantor ved Trøndelag Musikk-konservatorium. Hun fullførte en master innen orgelimprovisasjon ved Norges Musikkhøgskole i 2017. Hun har siden 1987 jobbet som kantor og kordirigent i Trondheim og Bodø, og gjennom flere tiår hatt en aktiv konsertvirksomhet i inn- og utland som organist, pianist og dirigent. Hun har samarbeidet med kor og musikere innen ulike sjangere, og holder jevnlig konserter i Nidarosdomen og andre steder, der også improvisasjon er en viktig del av uttrykket.

Brita Sjöberg har vært domkantor i Nidaros domkirke siden 2022. I 2005 tok hun mastergrad i kirkemusikk fra Musikhögskolan i Piteå. Deretter fulgte studier i solistklassen ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Fra 2010 har hun bodd i Norge og arbeidet som kantor i Stjørdal, Malvik og Trondheim kirkelig fellesråd.

Sjöberg har gitt konserter rundt om i Sverige, Norge, Danmark og Tyskland, og har medvirket som artist ved flere internasjonale musikkfestivaler. Hun har også spilt sammen med Malmö Symfoniorkester. Hun har deltatt i masterklasser med blant andre Bine Katrine Bryndorf, Joris Verdin, Wolfgang Zerer og Ludger Lohmann.