Høymesse - høstens påskedag

Alle er hjertelig velkommen til høymesse i Nidarosdomen. Her kan vi søke kraft og inspirasjon for oss selv, samtidig som vi bærer hele verden med oss i bønn. Et av kirkens mange kor leder sangen med både klassisk og moderne kirkemusikk. Høymessen feires ved et av kirkens hovedaltere, denne søndagen ved høyalteret. Du kan alltid ta i mot nattverd på høymessene.

I hver messe holder presten en preke med utgangspunkt i den aktuelle søndagens bibeltekst, og hvordan den kan være aktuell for oss i dag. Denne tiden i Kirkeåret kalles treenighetstiden. Du kan lese mer om den her.

Torstein Amundsen er dagens prest. Her deler han noen ord om søndagen:

Høsten minner oss om vår egen forgjengelighet, naturen forteller oss nå om dødens store alvor og vårt korte liv her på jorden. Idet sommeren er i ferd med å lukkes, møter kirkeåret oss med høstens påskedag:

Søndagens evangelietekst skildrer Jesus som skaper liv, som vekker Lasarus opp av graven. For oss som lever i dag bringer det oss til kjernen i evangeliet, det kristne håpet om at lyset seirer over mørket, at livet seirer over døden. Derfor synger vi søndagens høymesse blant annet to påskesalmer; «Livet vant, dets navn er Jesus» og «Deg være ære».

Samtidig forteller teksten oss at vi allerede nå er en del av evigheten. Vi har lett for å tenke at livet er her og livet i Guds rike kommer etterpå. Men Guds glede har vi allerede nå, det evige liv er allerede i gang, gitt oss i gave. Vi vil så gjerne se, skjønne og forstå, men vi må ikke det for å ta imot denne gaven. Det er ikke noe vi må finne verktøy for å «få til». Vi kan bare ta imot Guds gave og si takk.

Dette vil jeg snakke mer om i søndagens høymesse. Velkommen til Nidaros domkirke kl. 11.00!

Hilsen Torstein

Nattverdbordet er åpent for alle. Utdelingen skjer på to vis:

 • Ved alteret tar du med deg et beger, kneler og mottar brød og vin.
 • Ved døpefonten og flere andre steder i kirken mottar du brødet og dypper det selv i vinen før du spiser det.

All vin er alkoholfri og brødet er glutenfritt.

Les mer om nattverd

Medvirkende

Torstein Amundsen, prest

Øyvind Kåre Pettersen, organist

Nidarosdomen oratoriekor (gruppe fra koret på bildet, foto: BERRE)

Karen Haugom Olsen, dirigent

Offermål: Trondheim samtalesenter

Trondheim Samtalesenter eies og drives av Salem menighet. Senteret tilbyr individuelle samtaler og kurs. På senteret er det frivillige medarbeidere. De har fagkyndig opplæring i å være en fortrolig samtalepartner og har taushetsplikt. Livet kan by på små og store kriser, og det er helt normalt å streve med å sortere tanker og følelser. Noen kommer til oss med ensomhet, bekymring, depresjon, skam, angst, utbrenthet eller vanskelige relasjoner, skriver senteret på sin hjemmeside. Senteret baserer sin virksomhet på det kristne menneskesyn, men er åpent for alle, uansett ståsted.

Gaven kan gis per Vipps til 85001, eller i en kurv ved utgangen.

Praktisk informasjon


 • Inngangen (mot Munkegaten/Torget) åpner ca. kl. 10.00
 • Gudstjenesterommet åpner ca. kl. 10.30
 • Barnekrok midt i kirken, i søndre tverrskip
 • Varighet ca. 75 min.
 • Inngangen til kirken og gudstjenesrommet er trinnløs
 • Salmebøker med stor skrift (blå bok) - uten noter
 • Teleslyngen fungerer best om du sitter lengst framme
 • Orgel og korsang forsterkes ikke
 • HC-toalett i kjelleren - heis finnes til venstre for rosevinduet