Olavsfest er stolte over å presentere Oda Felicia i Nidarosdomen torsdag 1. august og fredag 2. august. Der vil hun framføre et av norsk musikks aller såreste og mest personlige prosjekter – live for aller første gang.

Billetter i salg fra onsdag 28. februar

Billetter til torsdag 1. august // Billetter til fredag 2. august

«The Huntington Chorea Project (2007-2025)» er Oda Felicias livsverk. Et audiovisuelt kunstprosjekt skrevet og komponert over en periode på 16 år, og fremdeles under utvikling. “Dette er moderne pop i kompromissløst format, fylt av variasjon og idérikdom.” skrev Aftenpostens anmelder da første akt av prosjektet ble sluppet, og trillet terningkast 6.

Oda Felicia Bardal Sigstad Abdelmaguid (34) vokste opp i en familie rammet av den sjeldne og brutale sykdommen Huntington Chorea. Den degenerative hjernesykdommen er svært arvelig, og barn av bærer vil ha 50 prosents sjanse for å arve genfeilen. Det finnes ingen kur. Alle som rammes dør.

Prosjektet er hennes dypt personlige bearbeiding av en livssituasjon og en maktesløshet det er vanskelig å sette seg inn i og begripe.

Instagram-profilen til Oda Felicia er et mektig og sterkt eksempel på kreativiteten som kan utløses også av det som er så vondt at det knapt er til å leve med. Ektemannen Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid kjenner vi alle fra Karpe, og han bidrar inn i den visuelle og konseptuelle delen av prosjektet.

«But this shotgun up on the attic
It pulls me right at it
‘Cause I know that I have this
And if I have it
It’s better I vanish
I’m not gonna fight it
The way that my dad did»

«Shotgun (2013)»

De to konsertene i Nidarosdomen blir første gang «The Huntington Chorea Project» framføres live. Oda Felicia har fått frie tøyler fra Olavsfest til å gjøre dette til en unik opplevelse, og vil ta i bruk kirkerommet på nye måter, både musikalsk og visuelt, slik at historien får den rammen den fortjener.

– Sykdommen har påvirket absolutt alle aspekter av livet mitt, og fordi det var og er et veldig vanskelig tema å snakke om, utviklet jeg mitt eget språk i kunsten, forklarer Oda Felicia.

– Der klarte jeg å skrive, der klarte jeg å komponere og der noterte jeg hvert eneste bilde og hver eneste film jeg fikk i hodet.

LES PORTRETTINTERVJU: -Sykdommen var en slags «Lord Voldemort» i vår familie

Hun begynte å skrive samtidig som faren fikk diagnosen Huntingtons sykdom i 2007.
– Det tok mange år før prosjektet tok en konkret form, men de siste årene føler jeg at brikkene har begynt å falle på plass. Nå er jeg klar for å dele, sier Oda Felicia, som forklarer at situasjonen har vekket en rekke sterke følelser, gjerne motstridende.

– Dette er ikke bare én følelse. I så fall hadde det blitt én låt. Å vokse opp med dette er altoppslukende, så hva enn jeg skapte måtte bli nettopp det. Musikalsk lar jeg meg inspirere av alt jeg tror på. Om det er Grieg, Frank Ocean eller SAINt JHN har ingenting å si, så lenge jeg kjenner på at musikken kommer fra et følt sted.


Hvordan leve med en far som svinner bort? Hvordan leve med uvisshet om man selv er bærer av sykdommen og en potensiell belastning for sine nærmeste? Og ikke minst – hvordan leve med frykten for at man kan bære sykdommen over til sine egne barn? Dette er spørsmål som behandles uten filter i låter som virkelig setter varige spor hos lytteren.


«I don’t have time to wait for cures, if I’m gonna be a mother
How can someone grow inside of me?
What life can I offer, I am weak
You’re expecting flowers – but before you plant the seed
Know that I am weed»

«Weed (2011) – rev.3»

«The Huntington Chorea Project» er dypt personlig og viktig kunst. Olavsfest-direktør Steinar Larsen er stolt og takknemlig for tilliten Oda Felicia har vist festivalen.

– Verdigrunnlaget vårt og det vi står for som festival har bidratt til at hun ønsker å framføre det nettopp hos oss. Befaringene vi har hatt i Nidarosdomen med Oda Felicia har vært en spennende prosess, der hun har vist stor respekt for rommets historie og betydning, forteller Larsen.

– Gjennom to kvelder i Nidarosdomen blir dette det største og sterkeste prosjektet under årets Olavsfest. Tematikken kan naturlig knyttes direkte opp mot årets tema MAKT – prosjektet setter ord på maktesløsheten vi opplever i møte med alvorlig sykdom, men også hvordan alvorlige traumer også kan forløse grenseløst kreative prosesser, forklarer han.

Konseptet og formen rundt de to konsertene er under utarbeiding. Men vi kan allerede røpe at Kristoffer Lo (som også produserte Oda Felicias første EP), vokalist Andrea Louise Horstad og fiolinist Harpreet Bansal vil delta.

Informasjon

Uummererte plasser.

Dørene åpner ca kl 23:00, konsertstart ved midnatt.

Varighet: ca 90 minutter.

Ingen aldersgrense.