Feststemt orgelmeditasjon

En kort gudstjeneste. En liten konsert. En halvtime for å gi sjelen påfyll.

Orgelmeditasjonen er en kort gudstjeneste med lesing av en av helgens bibeltekster, bønn og velsignelse - ledsaget av orgelmusikk. Denne helgen feirer vi at det i 2024 er ti år siden kirkens hovedorgel, Steinmeyerorgelet var ferdig restaurert. I den anledning blir det en feststemt orgelmeditasjon denne lørdagen.

ORGANIST Brita Sjöberg

PREST Andreas Grandy-Teig

Dette spiller Brita Sjöberg under Feststemt orgelmeditasjon:

J S Bach (1685-1750): Komm, Heilger Geist BWV 651

Edvard Grieg (1843-1907) /arr. Kåre Nordstoga: fra Holberg-suiten

II Sarabande

III Gavotte

Giovanni Dettori (*1975): Happy Birthday Fugue

Anders S. Börjesson (*1976) Festpostludium over «Ja, vi elsker»

– Musikken er definitivt feststemt og sprudlende, litt av et fyrverkeri egentlig! Stykket av Bach er en fantasi over en pinsekoral, hvor man virkelig kan høre den Hellige Ånds vind virvle frem over jorden. Det blir litt nasjonalromantikk i form av kjent musikk av Edvard Grieg, og så festlige toner med det nye postludiet over «Ja, vi elsker», som jo urfremføres dagen før under 17. mai-gudstjenesten, sier Brita Sjöberg.

Hun synes det alltid er en flott opplevelse å spille til orgelmeditasjon.

– Jeg opplever at publikum er lydhøre og interesserte, og at de setter stor pris på å få komme inn i rommet for å bare lytte til en halvtime med musikk. Formatet fungere, jeg tror at det er passe langt og passer fint for folk som kanskje likevel har tatt seg en lørdagstur til byen, sier Sjöberg.

Hun er alltid veldig fokusert på oppgaven, og forsøker å sette musikken og orgelet i sentrum.

– Jeg tar det som en stor oppgave å spille når så mange har søkt seg til kirken. Som oftest forsøker jeg å tilpasse mitt program til den aktuelle tiden i kirkeåret, følge et tema eller ha en rød tråd for musikken jeg spiller. Den 18. mai er musikken knyttet opp mot 17. mai, men også mot pinse, sier Sjöberg.

Steinmeyerorgelet

Nidarosdomens hovedorgel har nærmere 10.000 piper. De er majestetisk stilt opp som en mektig ramme for rosevinduet.

Som et av Europas største konsertorgler er orgelet et kulturminne i seg selv. Det ble bygd av det tyske orgelfirmaet G.F. Steinmeyer og stod ferdig i 1930. Organister fra hele verden kommer for å spille på orgelet.

I 2007 ble det vedtatt at orgelet skulle bevares, restaureres og tilbakeføres til sin originale tilstand. Arbeidet ble sluttført i 2014.

Steinmeyerorgelet er et av de største konsertorglene i Europa. Da det stod ferdig hadde det om lag 9600 piper fordelt på sju verk og totalt 127 stemmer.

Da det ble satt opp i 1930, ble det først satt opp i nordre tverrskip, siden vestskipet den gang ikke var ferdigstilt. Men, allerede da ble det arbeidet for at det skulle flyttes. 32 år senere, i 1962, ble det flyttet til vestkipet.

Helt siden 1970-årene ble det arbeidet for at orgelet skulle restaureres. I 2007 ble det vedtatt at det skulle bevares. Orgelet ble samtidig flyttet til vestveggen, under rosevinduet.

Orgelbau Kuhn AG fra Sveits startet arbeidet med å bygge opp igjen det 40 tonn tunge orgelet. Steinmeyerorgelet ble innviet til grunnlovsjubileet i 2014.

Jubileumshelg

18. mai 2014 ble det nyrestaurerte Steinmeyerorgelet innviet. Denne helga 10 år etterpå markeres jubileet med følgende program:

INFORMASJON


  • Orgelmeditasjon er gratis
  • Før dette kan man besøke kriken som turist, men må løse inngangsbillett. Benytt i så tilfelle inngang fra Vestfronten
  • Etter meditasjonen ber vi om at de som ikke har løst inngangsbillett forlater kirken slik at omvisningstilbud kan foregå uforstyrret
  • Vi lukker dørene for inngang etter at gudstjenesten er i gang
  • Orgelmeditasjonen varer ca. 25 min
  • Vennligst bli sittende gjennom hele meditasjonen
  • Vi ber om at det ikke fotograferes/filmes under gudstjenester og konserter i kirken

Tilrettelegging:

  • Inngangen er trinnløs
  • Tale forsterkes og kringkastes på kirkens teleslyngeanlegg
  • Musikken er akustisk (uforsterket)
  • HC-toalett i Besøkssenteret og i kjeller (heis sør for orgelhuset i helt vest i kirken)