Máidnot Hearrá - samisk salmekonsert

– Dette er salmer de fleste opplever som nært og kjent, og som vi har hørt i mange år, men kanskje ikke på denne måten.

Kristian Paulsen gleder seg stort til den samiske salmekonserten i Nidarosdomen torsdag 15. februar. Han har ledet fagkomiteen for koralboken Sálbmagirjji šuokŋagirji/«Salmebokens klangbok». Til daglig er han kantor i Tromsø kirkelige fellesråd. Han innleder med noen ord før konserten.

I 2023 ble nordsamisk koralbok, spillebok, utgitt, på oppdrag fra Samisk kirkeråd. For første gang finnes det nedskrevne melodier og spillesatser til de nordsamiske salmene, noe som gjør denne salmeskatten tilgjengelig for et større publikum.

– Petra har vært sentral i fagkomiteen som har jobbet med boka og hennes perspektiver var viktige for at boka nå holder en svært høy kvalitet, understreker Kristian Paulsen.

Boka tar vare på særpreget i samisk salmesang. Domkantor Petra Bjørkhaug har spilt en sentral rolle i arbeidet med boka, og i forbindelse med utgivelsen har hun arrangert flere av salmene for Nidarosdomens oratoriekor. Disse kan du høre i konserten Máidnot Hearrá - Lovsyng Herren. Salmene i konserten fremføres sammen med Petra Bjørkhaug (orgel), Georg Buljo (joik/vokal, perkusjon, gitar, elektronikk) og Per Willy Aaserud (trompet, elektronikk, synth). Det blir også fremført musikk av Georg Buljo, norsk-samisk artist, gitarist og produsent.

Løftes frem i lyset

Paulsen synes det er fantastisk at en del av lanseringen av boka markeres med en konsert i nasjonalhelligdommen. Og ikke minst at Nidarosdomens oratoriekor går så grundig inn i denne musikken.

– Med det bidrar de til at samisk kirkemusikk løftes frem i lyset, sier Paulsen.

I 2023 ble den nordsamisk boken gitt ut på oppdrag fra Samisk kirkeråd. I den nye spilleboken er notene tilpasset samisk salmetradisjon slik at kantorer og kirkemusikere kan spille med samisk toneklang. Den nye boken med notesats til 771 salmer er unik og historisk.

– Ta del i sangestetikken

– Nå kan kirkemusikere og kantorer spille salmene på den måten som er naturlig for oss å synge salmene. Også håper jeg at flere i resten av landet får ta del i sangestetikken også, som i forbindelse med samenes nasjonaldag 6. februar, sa leder i Samisk kirkeråd, Sara Ellen Anne Eira til kirken.no da utgivelsen av boken ble markert i Tromsø domkirke før jul.

I arbeidet med boka har de lyttet mye til samisk musikk, for å ivareta de samiske tonene. Paulsen synes derfor det er fint at bokas tittel «Sálbmagirjji šuokŋagirji» har fått oversettelsen «Salmebokens klangbok».

Flere fra Trondheim

Arbeidet med boken har pågått siden 2017, og flere fra Trondheim har bidratt. Foruten domkantor Petra Bjørkhaug, som har vært med i fagkomiteen, har komponistene Odd Johan Overøye, Knut Vestad og Ragnar Rasmussen, alle ansatt ved Institutt for musikk ved NTNU, samt domkantor og dirigent for Nidarosdomens oratoriekor, Karen Haugom Olsen skrevet ny musikk til boken.

– Vi valgte fra øverste hylle, smiler Paulsen.

Nå håper Paulsen at den samiske kirkemusikken ved bruk av denne boka synliggjøres i kirkene i Norge, og at den blir en naturlig del av musikken i kirkerommene.

– I tillegg til at den tas i bruk i utdanningen av kirkemusikere, peker Paulsen på.

– Veldig stas!

At folk nå kan komme sammen på salmekvelder som denne i Nidarosdomen, og få høre salmene slik de skal spilles, synes han er veldig stas. Han roser Petra Bjørkhaugs fine arrangementer til konserten i Nidarosdomen.

– Petra har vært sentral i fagkomiteen som har jobbet med boka og hennes perspektiver var viktige for at boka nå holder en svært høy kvalitet, understreker Paulsen.

– For meg er Nidarosdomen Norges kirkemusikalske sentrum. Samtidig tror jeg alle uansett hvor de bor i landet, ser på Nidarosdomen som sin kirke. Derfor er det ekstra stort at vi nå får en salmekonsert basert på den nye melodiboka akkurat her.

På bakgrunn av det er han glad for at Nidarosdomens musikere løfter frem den samiske musikken, slik de blant annet gjør gjennom denne konserten.

(På bildet: Fra venstre Petra Bjørkhaug (foto: Ina Stenvig), Georg Buljo og Per Willy Aaserud, Kristian Paulsen, gruppe fra Nidarosdomens oratoriekor.)

Fra venstre Petra Bjørkhaug (foto: Ina Stenvig), den nordsamiske koralboken, Kristian Paulsen og Nidarosdomens oratoriekor (foto: BERRE).

Oversikt over konserter våren 2024

Mange flere konserter i vente. HER kan bla i vårbrosjyren.

Praktisk informasjon

• Unummererte plasser

• Det er teleslynge i hele kirken. Dette fungerer best om man sitter lengst framme, mot alteret. Korsang og orgel er akustisk og forsterkes ikke.

• Rullestolplass med tilhørende ledsagerplass lengst fremme

• HC-toalett finnes i kjelleren - med heis ned like sør for hovedorgelet (under rosevinduet) i vest.