Jubileumskonsert Steinmeyerorgelet med Martin Baker

I 2024 feirer vi 10-årsjubileum for restaureringen av Steinmeyerorgelet. Den engelske organisten Martin Baker samlet 18. mai 2014 en fullsatt Nidarosdomen til innvielseskonsert for det nyrestaurerte Steinmeyerorgelet, og vi er glade for at nettopp han kommer igjen og spiller en festkonsert på samme dato i 2024! På denne konserten vil vi få høre musikk av bla. Reger, Bach og Grieg, i tillegg til improvisasjoner over kjente melodier fra vår nasjonaldagsfeiring.

Martin Baker var i over 20 år organist i Westminister Catherdral. Han har i tillegg spilt på en rekke av de store arenaene i den klassiske orgelverdenen, blant annet St. Pauls Cathedral og Westminister Abbey. Han er kjent som en av de fremste improvisatørene i sin tid. Gå ikke glipp av muligheten til å høre ham i Nidarosdomen!

Jubileumshelg

18. mai 2014 ble det nyrestaurerte Steinmeyerorgelet innviet. Denne helga 10 år etterpå markeres jubileet med følgende program:

Steinmeyerorgelet

Steinmeyerorgelet er opprinnelig fra 1930. I 2007 ble det vedtatt at orgelet skulle bevares, restaureres og tilbakeføres til sin originale tilstand. Arbeidet ble sluttført i 2014.

Nidarosdomens hovedorgel har nærmere 10.000 piper. De er majestetisk stilt opp som en mektig ramme for rosevinduet.

Som et av Europas største konsertorgler er orgelet et kulturminne i seg selv. Det ble bygd av det tyske orgelfirmaet G.F. Steinmeyer og stod ferdig i 1930. Organister fra hele verden kommer for å spille på orgelet.

Steinmeyerorgelet er et av de største konsertorglene i Europa. Da det stod ferdig hadde det om lag 9600 piper fordelt på sju verk og totalt 127 stemmer.

Da det ble satt opp i 1930, ble det først satt opp i nordre tverrskip, siden vestskipet den gang ikke var ferdigstilt. Men, allerede da ble det arbeidet for at det skulle flyttes. 32 år senere, i 1962, ble det flyttet til vestkipet.

Helt siden 1970-årene ble det arbeidet for at orgelet skulle restaureres. I 2007 ble det vedtatt at det skulle bevares. Orgelet ble samtidig flyttet til vestveggen, under rosevinduet.

Orgelbau Kuhn AG fra Sveits startet arbeidet med å bygge opp igjen det 40 tonn tunge orgelet. Steinmeyerorgelet ble innviet til grunnlovsjubileet i 2014.

I helga bruser Nidarosdomens musikalske dronning litt ekstra – bli med på feiringen

Festkonsert, orgeldemo, urfremføring av ny musikk! Gjennom hele pinsehelga feirer vi at det er 10 år siden innvielsen av «nye» Steinmeyerorgelet - Nidarosdomens musikalske dronning!

Les mer

Praktisk informasjon

• Unummererte plasser

• Det er teleslynge i hele kirken. Dette fungerer best om man sitter lengst framme, mot alteret. Korsang og orgel er akustisk og forsterkes ikke.

• Rullestolplass med tilhørende ledsagerplass lengst fremme

• HC-toalett finnes i kjelleren - med heis ned like sør for hovedorgelet (under rosevinduet) i vest.