I Erkebispegården finnes en kunstskatt fra middelalderen, som ikke så mange kjenner til. Det er et alterfrontale, som man antar er laget i første halvdel av 1300-tallet. Nå er Olavsfrontalet på reisefot for å være med i en utstilling om middelaldersk kirkekunst i Museum Catharijneconvent i Utrecht i Nederland i slutten av oktober.
Olavsfrontalet – unik kirkekunst fra middelalderen
Olavsfrontalet er valgt ut til å være ett av hovedobjektene i utstillingen ‘North & South’, som åpner i Museum Catharijneconvent i Utrecht i Nederland i slutten av oktober. Utstillingen vil vise middelaldersk kirkekunst fra Nord- og Sør Europa. Mens nesten ingenting av middelaldersk kirkekunst i Sentral-Europa har overlevd, finnes det flere godt bevarte objekter i Norge og i Spania. Og til tross for avstanden, er kunsten fra sør og nord overraskende lik – både i uttrykk, farger og teknikk. Det viser at det må ha vært relativt mye trafikk mellom Sør-og Nord Europa i middelalderen.
Unik middelalderkunst på reisefot
Fredag 4/10 skal frontalet forsiktig pakkes ut av monteren i Museet Erkebispegården og sendes til Vitenskapsmuseet, hvor frontalet skal akklimatiseres før det sendes med kurer til Oslo i neste uke og deretter videre til Nederland. Selv om det fremdeles finnes flere alterfrontaler fra middelalderen i Norge, så er Olavsfrontalet fra Nidarosdomen helt unikt. For det første fremstiller dette Olav den hellige, i stedet for jomfru Maria, som er det vanlige motivet på middelalderske alterfrontaler. Dessuten er Olavsfrontalet i overraskende god stand.