Spilte for opptil 700 hver søndag. – Men jeg koser meg med bare å spille for noen få også

​I Texas spilte han hver søndag for opptil 700 mennesker fordelt på to gudstjenester. – Jeg spiller med like mye glede uansett hvor mange som hører på, smiler domkantor Sigurd Melvær Øgaard. Onsdag 15. juli klokken 18.00 gjester han Nidarosdomen i Sommerens orgelserie.

Sigurd Melvær Øgaard er glad for å ha store deler av familien til stede under konserten i Nidarosdomen 15. juli.

I 13 år bodde han i Texas. Der var det vanlig med opptil 700 fremmøtte til sammen på de to gudstjenestene søndag.

– Klart det ga energi, men jeg koser meg når jeg spiller for noen få også, smiler Øgaard som til daglig er domkantor i Bergen domkirke.

Onsdag 15. juli er det klart for den tredje konserten i Sommerens orgelserie. Tidligere har domkantorene Espen Melbø og Petra Bjørkhaug spilt. 15. juli sitter Øgaard klar på orgelkrakken.

– Det er 20 år siden jeg var her sist. Da spilte jeg på det gamle Steimyerorgelet, forteller Øgaard.

Siden da har Steinmeyerorgelet blitt restaurert, og ettertraktet for organister verden over.

– Jeg gleder meg. Å møte orgelet blir spennende, sier Øgaard.

Her møter Sigurd Melvær Øgaard Steinmeyer-orgelet etter 20 år.

– Et voldsomt løft

Like etter at han var i Nidarosdomen i 2000, flyttet han til Texas. First United Methodist Church i Lubbock hadde behov for en organist, og Øgaard sa ja takk til jobben.

– Å komme dit var litt av et kultursjokk. Hver søndag var det to gudstjenester. En klokken 08.30 og en klokken 11.00. På den første kom det alltid mellom 100-200 mennesker. Den andre kunne samle opptil 500, forteller Øgaard.

Ønsket mitt er at jeg skal spille noe som rører ved sjelen til folk

Å være organist på gudstjenester som samlet så mange mennesker, og der samtlige sang med på salmene av full hals, var en helt spesiell opplevelse.

– Ja, det var en god følelse, jeg fikk et voldsomt løft, det var så inspirerende, sier han.

Ikke minst ga det ham en god følelse at alle sang med på salmene.

– Ja, det gjør noe med deg å spille på en gudstjeneste der så mange deltar. Samtidig som du som organist er med på å lede gudstjenesten, blir du samtidig grepet av forsamlingen, smiler Øgaard.

Klart for den tredje konserten i Sommerens orgelserie.

Onkel var lærer

Han ble i Texas i 13 år. De siste årene i Housten der han var organist ved Palmer Memorial Episcopal Church. I løpet av disse årene arbeidet han også som lærer i improvisasjon og salmespill ved universitet i Housten. I løpet av årene i USA fullførte han også master- og doktorgrad innen kordireksjon ved Texas Tech University.

Han var bare 10 år da han begynte å spille orgel. Onkelen Kristen Øgaard var den første læreren hans. Kimen til orgelinteressen tror han ble sådd enda tidligere, da han ofte var med familien til gudstjeneste. I tillegg var faren Olav Øgaard organist.

– Jeg har alltid vært glad i gudstjenester. Søndagsgudstjenesten hovedkjernen i jobben min. Jeg synes det er flott å kunne inspirere folk til en god og meningfylt opplevelse gjennom musikken jeg spiller, sier Øgaard.

– Men i Nidarosdomen skal du spille konsert!

– Ja, og jeg har på en måte litt samme innfallsvinkel som når jeg spiller til en gudstjeneste; å vise ulike sider av instrumentet og musikken.

Når Sigurd Melvær Øgaard ikke spiller orgel, liker han å lese - spesielt amerikansk historie og krim.

Øgaard har hatt en rekke konserter i Europa og USA, og vært solist ved Festspillene i Bergen og Oslo Kirkemusikkfestival. Til konserten onsdag 15. juli har han valgt musikk han tenker passer godt til det store Steinmeyerorgelet.

– Det er jo som et stort orkester, derfor har jeg også valgt noen orkestrale stykker – der orkesterets klangfarger kommer godt frem, forteller han.

Han spiller musikk av flere norske komponister, og som alltid på konsertene sine vil han spille et stykke av en av sine fjerne slektninger, Johannes Haarklou.

Mamma kommer

Siden han kom til Trondheim tirsdag har han brukt tid på å bli kjent med orgelet.

– De ulike orglene er så forskjellige. Hvordan det høres ut, hvilke klangpaletter det har, vet du ikke helt sikkert før du sitter der på orgelkrakken. Det tar noen timer før fingrene er i gang, smiler han.

Jeg har alltid vært glad i gudstjenester

I Nidarosdomen denne kvelden vil to av hans fire brødre og deres ektefeller, samt moren være blant publikum.

– Siden det er Norges-ferie som gjelder i år, fant de ut at de kunne ta et av stoppene i Trondheim, forteller Øgaard.

– Røre ved sjelen

– Hvilket publikum ønsker du ellers skal komme?

– Jeg er glad for alle som kommer. Ønsket mitt er at jeg skal spille noe som rører ved sjelen til folk. Hvis du er glad i vakker musikk, tror jeg du vil få en fin opplevelse, sier Øgaard.

– Du er jo heller ikke «redd» for å spille for mange publikummere.

– Nei, det er jeg vant til, men det er ikke en forutsetning for at jeg koser meg. Jeg spiller for de som er til stede, sier Sigurd Melvær Øgaard.

PROGRAM

Camille Saint-Saëns (1835-1921): Prélude et Fugue, Ess-dur, op. 99 nr. 3

Louis Vierne (1870-1937): Lied (fra 24 Pièces en style libre, op. 31)

Johannes Haarklou (1847-1925): Preludium og fuge over G.A.D.E., op. 54 nr. 3

Arild Sandvold (1895-1984): Variasjoner over den norske folketonen «Herre, jeg hjertelig ønsker å fremme din ære» (Tema + 7 variasjoner)

Charles-Édouard Lefebvre (1843-1917): Méditation, op. 68 (arrangert for orgel solo av Alexandre Guilmant)

Max Reger (1873-1916): Fra Choralvorspiele für Orgel, op. 67:

- Lobe den Herren, den mächtigen König der Ehren

- Schmücke dich, o liebe Seele

- Ein feste Burg ist unser Gott

Alexandre Guilmant (1837-1911): Introduction et Allegro risoluto (fra Orgelsonate nr. 8 i A-dur, op. 9

SIGURD MELVÆR ØGAARD

  • Født i Bergen 1978
  • Fikk sin første orgelsundervisning av sin onkel fra han var 10 år
  • 1996: Deltok på International Summer Academy for Organists i Haarlem, Nederland.
  • 1997-2001: Studerte orgelspill, cembalo og kordireksjon ved Griegakademiet i Bergen
  • 2002: Flyttet til USA for å arbeide som organist ed First United Methodist Church i Lubbock, Texas. Fullførte master- og doktorgrad innen kordireksjon vved Texas Tech University
  • 2011: Flyttet til Houston, Texas der han var organist ved Palmer Memorial Episcopal Church.
  • 2014: Gikk over til Christ Church Cathedral, Houston, for å arbeide som Associate Minister for Music og Cathedral Organist
  • 2012-2015: Organist og akkompagnatør for Bach Society Houston, samt lærar i improvisasjon og salmespel ved University of Houston
  • 2015: domorganist i Bergen domkirke
  • Hatt en rekke konserter i Europa og USA, blant annet i St. Bavo, Haarlem (Nederland), St. Paul’s Cathedral, Westminster Cathedral, Birmingham Cathedral og Coventry Cathedral (alle i England) samt Washington National Cathedral, USA. Han har også vært solist ved Festspillene i Bergen og Oslo Kirkemusikkfestival.