Fredag 24. juni inviterer Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) byens innbyggere til den offisielle åpningen av Kongeinngangen på Nidarosdomen. Arrangementet er gratis og åpent for alle.
Vel møtt til offisiell åpning av Kongeinngangen!
Arrangementet er gratis og åpent for alle. Programmet blir som følger:
14.30: Servering av kake ved Kongeinngangen
15.00: Offisiell åpning med taler og snorklipping
15.30: Konsert i Nidarosdomen med Arve Tellefsen og fungerende domorganist Erling With Aasgård
Etter snart 12 års omfattende restaurering, er nå Kongeinngangen ferdig restaurert. Ferdigstillingen av Kongeinngangen er en stor milepæl i restaureringsarbeidene ved Nidarosdomen. Siden gjenreisingen av Nidarosdomen startet i 1869 har større milepæler i restaureringen blitt behørig feiret.
- Vi vet at det var en stor var en stor feiring i Trondheim i 1928, da skipet på Nidarosdomen sto ferdig, sier Bjørgvin Thorsteinsson, direktør ved NDR. Den gangen ble domkirkearbeiderne og prominente gjester invitert til kranselag. Vi har latt oss inspirere av dette. I tillegg til den offisielle åpningen i Nidarosdomen, som er åpen for alle, blir det kranselag i Herresalen for inviterte gjester. Menyen er inspirert av middagen i 1928, men vi har droppet sigarer, smiler Thorsteinsson lurt.
Menyen er inspirert av middagen i 1928, men vi har droppet sigarer, sier Bjørgvin Thorsteinsson.
Kongeinngangen ble opprinnelig bygget på midten av 1200-tallet. Den har blitt helt eller delvis restaurert flere ganger i løpet av de siste 150 årene. Sist gang på 1950-tallet. Allerede på 1980-tallet så man imidlertid at Kongeinngangen igjen hadde betydelig utfordringer. Dårlig steinkvalitet, sementmørtel og statiske problemer førte til at Bygghytta ved NDR i 2011 satte i gang en omfattende restaurering. Nå skulle Kongeinngangens utfordringer løses – en gang for alle. Portalen ble demontert – stein for stein – og møysommelig murt opp igjen.
Restaureringen av Kongeinngangen er det største restaureringsprosjektet ved Nidarosdomen siden gjenreisingen av Vestfronten. Endelig kan resultatet vises frem.
- Vi er veldig stolt av resultatet, sier Rune Langås, avdelingsdirektør i NDR. Vi har gjort et veldig grundig arbeid, som jeg er sikker på vil stå seg i lang, lang tid. Nå kan byens befolkning og tilreisende igjen oppleve denne flotte portalen, men sine tallrike skulpturer og ornamenter. Men kanskje enda viktigere enn selve resultatet, er den kunnskapen vi har tilegnet oss gjennom dette store og komplekse prosjektet. Vi sitter igjen med en uvurderlig kunnskap som vil komme både Nidarosdomen og andre verneverdige bygg i Norge til gode i årene som kommer.
Vi sitter igjen med en uvurderlig kunnskap som vil komme både Nidarosdomen og andre verneverdige bygg i Norge til gode i årene som kommer, sier Rune Langås
Fakta om Kongeinngangen:
- En rikt utsmykket portal på sørsiden av Nidarosdomens kor
- Bygd på midten av 1200-tallet
- Gerhard Schønning var den som først kalte portalen Kongeinngangen. Det skyldtes at den lå vendt mot kongens gård (Erkebispegården) og at den var overmåte staselig.
- Utfordringer med dårlig steinkvalitet, bruk av sementmørtel og statiske utfordringer, gjorde at Bygghytta ved NDR gikk i gang med en ny og omfattende restaurering i 2011.
- Siden 2011 er hele portalen ble demontert, stein for stein, og bygget opp igjen.
- Rundt 30 håndverkere, historikere og konservatorer fra Bygghytta ved Nidarosdomen har vært involvert i prosjektet.
- Kongeinngangen består av totalt 1700 stein. Ca. 1/3 av steinene er gjenbrukt, ca. 1/3 er blitt reparert og ca. 1/3 måtte hugges på nytt.