Nå kan man endelig oppleve steinskulpturer, glassmalerier, vakre hvelv og bueganger som hittil har vært skjult i mørket.

Den mørke katedralen

Nidarosdomen har i alle år vært kjent som «den mørke katedralen». Den mørke klebersteinen og de mørke glassmaleriene, kombinert med gammeldags og mangelfull belysning, har gjort at katedralen har fremstått som veldig mørk innvendig. Takket være uunnværlige bidrag fra ulike offentlige og private givere, har nasjonalhelligdommen nå fått en belysning som synliggjør katedralens fantastiske kunst og arkitektur.

Endelig kan man oppleve Nidarosdomens vakre stjernehvelv.

Foto: Tomasz Majewski

Takket være et spleiselag fra ulike offentlige og private givere, har Nidarosdomen fått en spektakulær innvendig belysning

Lysprosjektet

Fra 2017 til 2020 jobbet sivilarkitekt og lysdesigner Erik Selmer sammen prosjektgruppa med å erstatte den gamle belysningen i Nidarosdomen. De gamle pendlene og lysekronene fra 1960-tallet ble fjernet. Kilometervis med kabler ble trukket, og rundt 1700 nye lyspunkter ble montert høyt og lavt i katedralen.

En stor jobb er gjort med å programmere og finjustere ulike stemninger, som skal sikre en stemningsfull ramme rundt gudstjenester, konserter og omvisninger. Den nye lyssettingen i Nidarosdomen gjør katedralen også mer tilgjengelig for TV-produksjon.

En rekke elektrikere har jobbet i lang tid med montering av 1700 lyspunkter i Nidarosdomen.

Foto: Morten Warholm Haugen/BERRE

Lyset i den mørke katedralen