Nidarosdomens kjente fasade, Vestfronten, skal få nye dører. I desember lyste Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider ut en åpen kunstnerisk konkurranse, for å finne rett kunstner til utforming av nye dører til nasjonalhelligdommen.

De nåværende dørene i portalene på Nidarosdomens vestfront er fra 1930. Dørene ble den gangen laget som en midlertidig løsning, men har blitt stående i nesten 100 år. Takket være en generøs gave, har NDR muligheten til å lage nye dører med en kunstnerisk utforming.

95 kunstnere fra inn og utland

Da fristen for påmelding til den kunstneriske konkurransen gikk ut 16. januar, hadde 95 kunstnere meldt sin interesse. Det er i hovedsak nordiske kunstnere, men det er også kommet søknader fra Italia og Australia.

10 kunstnere går videre

Nå skal en jury velge ut 10 kunstnere, som skal levere skisseforslag.

Juryen består av:

Ida Højgaard ThjømøeKunstfaglig rådgiver
Bjørgvin ThorsteinssonDirektør ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider
Herborg FinnsetBiskop i Nidaros
Erik SteenDaglig leder i Norsk Billedhoggerforening
Per Kristian NygårdNorsk kunstner
Mette ByeByantikvar i Trondheim
Inge SørgårdSeksjonsleder ved Trøndelag FylkeskommuneMarie Louise Anker er juryens sekretær og prosjektleder for anskaffelsen.

Det er veldig stas å få være med på dette prosjektet. Det er sjelden det gjøres forandringer på Nidarosdomens fasade. Nidarosdomen er en bygning som i utgangspunktet ikke lenger skal forandres. Sist gang det skjedde, var under domkirkearkitekt Thiis – i perioden 1930 – 1972, sier Marie Louise Anker.

Direktør ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider, Bjørgvin Thorsteinsson, deler Marie Louise Anker sin begeistring.

Vestfronten er en av Norges mest kjente fasader. Det er svært gledelig at vi snart kan få dører som står i stil med det praktfulle bygget og dermed bytte ut de noe enkle og midlertidige dørene fra 1930, sier Bjørgvin Thorsteinsson.

Vinneren vil offentliggjøres januar 2025

Etter den åpen nordiske prekvalifisering, går de ti utvalgte kunstnerne videre til en lukket konkurranse. Det endelige vinnerforslaget skal kåres i januar 2025.

Videre prosess:

15. februarKunngjøring av 10 kunstnere som blir invitert til den lukkede konkurransen
4. og 5. marsObligatorisk oppstartsseminar
11. juniFrist for innlevering av skisseforslag
Juli-augustUtstilling av skisseforslag
6. septemberKunngjøring av 3 kunstnere som går videre til neste trinn i konkurransen
2. desemberFrist for innlevering av videreutviklede forslag
6. januar 2025Offentliggjøring av vinnerforslag