Nidarosdomens kjente fasade, Vestfronten, skal få nye dører. Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) lyser ut en åpen kunstnerisk konkurranse, for å finne rett kunstner til utforming av nye dører til nasjonalhelligdommen.

Midlertidige dører fra 1930

De tre nåværende portalene på Nidarosdomens vestfront er fra 1930. Disse dørene ble laget som en midlertidig løsning i forbindelse med 900 års makeringen for Olav den helliges død. Konstruksjonen er enkel og skulle bare dekke behovet for en kortere periode inntil skipet var helt ferdig. De midlertidige dørene har blitt stående i nesten 100 år. Takket være en generøs gave, har NDR muligheten til å lage nye dører med en kunstnerisk utforming til de tre sentrale portalene i Nidarosdomens fasade.

Invitasjon til kunstnerisk konkurranse

Den åpne kunstneriske konkurransen utlyses i Norden, men alle er velkommen til å søke. Arbeidsspråket vil være skandinavisk eller engelsk.

Oppdraget skal gjennomføres som en åpen prekvalifisering med påfølgende lukket konkurranse i to trinn. Etter den åpne prekvalifiseringen vil det bli valgt ut 10 kunstnere eller kunstnergrupper, som vil gå videre til den lukkede konkurransens første trinn. Disse skal utvikle et programforslag for kunstnerisk utforming av dører i vestfrontens tre portaler. I august 2024 vil 3 av disse forslagene utvelges til videreutvikling i konkurransens andre trinn før vinnerforslaget utpekes av juryen i januar 2025. Dørene skal lages i NDRs verksteder - også kalt Bygghytta.


Frist for påmelding til konkurransen

Påmelding til åpen prekvalifisering skal skje senest 16. januar 2024. CV, motivasjonsbrev og utvalgte referanseprosjekter sendes til: postmottak.ndr@nidarosdomen.no. Les mer i konkurranseprogrammet over.

Spørsmål om konkurransen rettes til kunstfaglig rådgiver Ida Højgaard Thjømøe: ida@idahojgaard.com eller prosjektleder Marie Louise Anker: marie.louise.anker@nidarosdomen.no

"Vestfronten er en av Norges mest kjente fasader. Det er svært gledelig at vi snart kan få dører som står i stil med det praktfulle bygget og dermed bytte ut de noe enkle og midlertidige dørene fra 1930.

Vi synes også det er stas at kunstneren, uansett hvem som vinner konkurransen, skal samarbeide med våre kunsthåndverkere om å lage dørene i Bygghyttas verksteder", sier Bjørgvin Thorsteinsson, direktør ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider.

Milepæler for konkurransen

ÅPEN PREKVALIFISERING16/1 2024

Frist for påmelding til åpen prekvalifisering.

15/2 2024Kunngjøring om prekvalifisering. Invitasjon til lukket konkurranse
KONKURRANSE TRINN 1, 10 DELTAKEREMars 2024Oppstart konkurranse trinn 1
4. - 5. mars 2024Obligatorisk oppstartsseminar
Mars - juniSkissefase
11. juni Frist innlevering av skisseforslag
Juni - augustUtstilling av forslag
15. - 16. augustPresentasjon av skisseforslag
6. septemberOffentliggjøring av deltakere til konkurranse trinn 2.
KONKURRANSE TRINN 2, 2- 3 DELTAKERESeptember 2024Oppstart konkurranse trinn 2
September - november 2024Videreutvikling og samspill
2. desember 2025Frist for innlevering av videreutviklede forslag
12. desember 2025Presentasjon av forslag for jury
6. januar 2025Offentliggjøring av vinnerforslag