Rundt 1 000 mennesker tok turen innom Bygghyttas verksteder på Kalvskinnet i forbindelse med åpen dag i Bygghytta. Fullt hus var det også under åpningen av fotoutstillingen «De som bygde domen» i Erkebispegården.

Mye å oppleve for både små og store

Lørdag inviterte Bygghytta ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) til åpen dag. Publikum fikk besøke smia og verkstedene til steinhuggerne, gipsmakerne, snekkerne og blyglassarbeiderne, som til daglig jobber med restaurering av Nidarosdomen. Murerne demonstrerte brenning av kalkstein og produksjon av kalkmørtel ute i verksgården. Barna fikk muligheten til å bygge fuglekasser på snekkerverkstedet og prøve seg som steinhuggere, med tradisjonelt verktøy; feisel og meisel.

Lennart og Jens jobber begge som smed i Bygghytta. Under Åpen dag i Bygghytta var det populært å følge med på hvordan smedene jobbet.

Folk i Trondheim er glad i Nidarosdomen, og synes det er spennende - både å se hvordan gjenoppbyggingen av Nidarosdomen foregikk, og ikke minst spennende å oppleve hvordan vi restaurerer katedralen i dag, sier Rune Langås, leder for Bygghytta ved NDR.

Åpning av fotoutstillingen "De som bygde domen"

Etter åpen dag i Bygghytta gikk turen til Erkebispegården hvor det var åpning av fotoutstillingen «De som bygde domen». Utstillingen består av 20 historiske bilder fra gjenoppbyggingen av Nidarosdomen som pågikk i perioden 1869 til 1983. Bildene viser hvordan Nidarosdomen så ut på 1800-tallet, etter flere branner og århundrer med forfall og hvordan katedralen ble gjenreist til fordums prakt. Noen av bildene er portretter av kunstnere og håndverkere som deltok i gjenreisingen. Klipp og Lim har restaurert bildene og fargelagt dem, for å bringe historien nærmere nåtiden.

Fotoutstillingen "De som bygde domen" viser 20 historiske bilder fra gjenoppbyggingen av Nidarosdomen. Dette bildet fra 60-tallet viser steinhugger Sivert Donali fra Oppdal, som driver med finpuss på en av skulpturene på Vestfronten.

Fargene fjerner avstanden mellom fortid og nåtid

Ifølge arkeolog og forsker ved NDR, Øystein Ekroll, finnes det mer enn 7 500 bilder fra restaureringen av Nidarosdomen i NDRs historiske arkiv. Han er begeistret over å se noen av bildene fargelagt.

- Ved å legge farge på bildene, blir de levende for oss på en annen måte. Vi opplever bildene uten den avstanden som vanligvis har til sort/hvitt-bilder. Det vi ser på bildene blir ikke lenger fortid, men samtid.

Utstillingen står til 15. september

Ingrid Forseth, fagleder i Publikumsavdelingen ved NDR, regner med at utstillingen vil bli godt besøkt i sommer.

- Utstillingen skal stå til midten av september. Det betyr at både norske og utenlandske besøkende, som kommer til Nidarosdomen i sommer, vil få muligheten til å få et innblikk i Nidarosdomens restaureringshistorie.

Fotoutstillingen «De som bygde domen» kan besøkes i Erkebispegården i perioden 13. april – 15. september.

Besøk utstillingen