Seyran Ateş er en tysk jurist og muslimsk feminist. I sommer går hun Pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim. Underveis blir det arrangert møter og visning av dokumentarfilmen om Seyran.

Den 25. juni vil Seyran Ateş, en tysk jurist og muslimsk feminist, starte sin vandring på Pilegrimsleden fra Oslo og Trondheim. Seyran går for å finne fred, for å dele håp og tro på en bedre verden, og for å rette søkelyset mot pågående brudd på grunnleggende menneskerettigheter. Du er en av menneskene hun ønsker å møte for en samtale om håp og tillit.

På sin vandring fra Oslo til Trondheim vil hun invitere til møter med folk i lokalsamfunnene hun passerer. Hun vil vise dokumentarfilmen, fortelle om sin kamp og sine erfaringer, og invitere politikere, kirkeledere, aktivister og meningsbærere til samtaler om likestilling og likeverd, krig og
fred, demokrati, ytringsfrihet og grunnleggende menneskerettigheter.

Seyran Ateş under Olavsfest

Seyran ankommer Trondheim til starten av Olavsfest 28. juli. Både 28. og 29. juli kan man se dokumentarfilmen om Seyran under Olavskino. Filmen følger hennes personlige og ideologiske kamp mot ekstremisme og hat, på en reise rundt om i verden der hun møter en rekke utsatte mennesker.

Etter visningen fredag 28.07 blir det samtale mellom Seyran Ates og regissør Nefise Özkal Lorentzen, ledet av Elisabeth Thorsen.

Filmen vises også lørdag 29. juli kl. 16.00, da uten samtale i etterkant.

Hvem er Seyran Ateş?

Seyran Ateş er en tysk jurist og muslimsk feminist. Som barn flyktet hun med sin familie fra Tyrkia til Tyskland. Som ungdom opplevde hun å være annerledes, og som voksen har hun krysset grenser og stått opp mot urett, undertrykkelse og diskriminering.

Som 21-årig jusstudent jobbet hun på et krisesenter for minoritetskvinner i Berlin. En dag satt Seyran sammen med en av sine klienter, en mishandlet tyrkisk muslimsk jente på 15 år. Plutselig dukket det opp en mann som skjøt og drepte jenta. Han avfyrte også tre skudd som traff Seyran i nakke og skuldre. Tross alle odds overlevde hun.

I voksen alder er hun mest kjent for å utfordre konvensjonelle ideer i islamsk undervisning. I 2017 åpnet hun Ibn Ruschd-Goethe Moskeen i Berlin. En moske som er åpen for kvinner og menn, homofile, lesbiske og transpersoner, muslimer og kristne.

Seyran lever i dag et liv med sjikanering og trusler, drapsforsøk og politibeskyttelse, men også livsglede, takknemlighet og pågangsmot. Og ikke minst; en uredd og utrettelig kamp for menneskerettigheter.

Seyran er en pilegrim

Seyran Ateş er en pilegrim. Som barn flyktet hun med sin familie fra Tyrkia til Tyskland. Som ungdom opplevde hun å være annerledes, og som voksen har hun krysset grenser og stått opp mot urett, undertrykkelse og diskriminering.