Sopranen fra Oppdals-fjellene får sin store drøm oppfylt

Eldrid Gorset har alltid drømt om å synge i Nidarosdomen. Nå er hun klar for kanskje musikkhistoriens største «hit», Händels Messias!

– Det er stas å få være med som solist der. Jeg gleder meg kjempemye, smiler Gorset.

Et oratorium er et større musikalsk verk for orkester, sangsolister og kor. I denne konserten får publikum gleden av å høre tre trønderske solister fra øverste hylle. I tillegg til Gorset er følgende solister: Håvard Stensvold (bass) fra Trondheim, Ola Marius Ryan (tenor) og Kristina Hammarström (mezzo) fra Sverige. Sammen med Nidarosdomen oratoriekor og dirigent Karen Haugom Olsen og Trondheimsolistene med konsertmester Sigmund Tvete Vik er hun klar for Georg Friedrich Händels oratorium Messias i Nidarosdomen 19. og 20. april 19.00.

At Händels Messias, som handler om Jesu liv, kan kalles musikkhistoriens største «hit», stiller hun seg gjerne bak.

– Derfor passer den også for så mange, og er lett tilgjengelig, sier Gorset.

– Å vokse opp blant fjellene har inspirert meg også musikalsk, forteller Edrid Gorset. (Foto: Mira Wickman)

På hennes hjemmeside introduseres hun som en sopran fra de norske fjellene, nærmere bestemt Oppdal. Hun bor nå i Oslo, men er vokst opp i Oppdal.

– Det har absolutt formet meg! Å vokse opp blant fjellene har inspirert meg også musikalsk. I naturen er det så mye musikk!

– Musikk er også stillheten i naturen, legger hun til.

Lader opp i fjellet

Å komme hjem til Oppdal gjør alltid godt. Der henter hun seg inn og lader opp. I fjellet får hun tid og rom til å reflektere, finne tilbake til kjernen og minnes på hva som er viktig i livet.

– Som med musikken, får du avstand til de mer eller mindre absurde problemene du opplever å ha i hverdagen, smiler hun.

Drømmen om å synge her, ble sådd allerede da hun var elev ved musikklinjen, Trondheim Katedralskole, Katta. I adventstiden deltok hun hvert år ved julegudstjeneste i katedralen, bare en fotgjengerovergang fra skolen.

– Siden da har jeg alltid hatt et nært forhold til Nidarosdomen. Den snakker veldig til meg visuelt. Den gir rom for ettertanke og nærhet. Slik passer den også så godt til Händels Messias. Hans musikk har alle emosjoner i seg!

– Samtidig er det et helt unikt bygg. Jeg blir slått i bakken når jeg kommer inn der!

Les også hva solist Håvard Stensvold sier om konserten:

Händels Messias er et av musikkhistoriens undere. Den føles frisk og ny selv om jeg har hørt den mange ganger. Jeg er likevel litt misunnelig på dem som får den i fleisen for første gang, særlig i Nidarosdomen, som for meg er den perfekte ramme. I Danmark går de mann av huse for å høre Messias, men bare til jul. Det har jo egentlig ikke noe med julebudskapet å gjøre, så jeg syns det er deilig å høre den andre tider av året også. Høydepunktene i verket er så mange, men sopranarien How beautiful are the feet, er noe jeg alltid gleder meg til.

Svarte umiddelbart ja!

I forbindelse med adventsgudstjenestene i nasjonalhelligdommen hørte Eldrid Gorset også Halleluja-koret fra Messias for første gang. Siden har den fulgt henne som noe av det fineste musikalske hun hører.

Da domkantor og dirigent Karen Haugom Olsen ringte og spurte om hun ville være med som solist, svarte hun umiddelbart ja!

– I tillegg til at det var i Nidarosdomen, har jeg også alltid hatt lyst til å jobbe med Karen. Vi studerte sammen ved musikkhøgskolen. Hun arbeidet da med masteren sin, og underviste oss i noen timer. Hun hadde så mye å komme med, og ikke minst en så god energi!

– Med opera føler jeg at jeg får brukt flere sider av meg selv, både skuespilleren og ikke minst det å formidle meningsfull musikk, glede og varme, sier Eldrid Gorset. (Foto: Martin Dalen)

At hun valgte klassisk sang og opera, var nærmest tilfeldig.

– I Oppdal der jeg kommer fra, er det masse kulturtilbud med mange ulike genre. Jeg falt for dans og litt piano. Først da jeg begynte på Katta ble frøet til min interesse for klassisk sang og musikk ble sådd, forteller hun.

Hun understreker betydning av en spesiell lærer, Anne Piro.

– Hun utfordret meg på et til da ukjent klassisk repertoaret, men ennå tenkte en del av meg at jeg ikke hadde noe i den genren å gjøre. Jeg hadde mer eierskap til blant annet jazz-genren, sier Gorset.

Opersanger var hun fast bestemt på å ikke bli! Når hun ser tilbake, ser hun at det bare måtte modnes litt.

– Jeg er veldig glad i å fortelle en historie og i kontakten med publikum. Derfor falt nok valget også etter hvert på opera, og den teatralske formidlingen knyttet til det, smiler hun.

Les også hva solist Kristina Hammarström sier om konserten:

I Händels Messias finner man musikk som beskriver alt fra forventning, glede, redsel, sinne, sorge, håp og trøst. Messias er det verket jeg har gjort flest ganger i løpet av min karriere, men det er fortsatt en fantastisk opplevelse hver gang. Det er første gangen jeg har gleden av å få synge i Nidarosdomen, og det kjennes både mektig og spennende. Jeg ser alltid frem til å synge Händel og følge med på denne helt spesielle reisen, og at mine norske venner har mulighet til å komme og høre.

– Grunnleggende behov for trøst

Våren 2020 ble Eldrid Gorset uteksaminert fra Operahøgskolen i Oslo.

– Opera er en genre det tar litt tid å vokse inn i, og det har jeg brukt tid på å gjøre, sier Gorset.

Nå er hun glad for at akkurat det ble hennes vei.

– Med opera føler jeg at jeg får brukt flere sider av meg selv, både skuespilleren og ikke minst det å formidle meningsfull musikk, glede og varme.

– Selv om jeg har sunget Messias tidligere, er det kjempeartig å ta musikken opp igjen. Jeg oppdager alltid noe nytt, også nye ting med stemmen min, sier Eldrid Gorset. (Foto: Martin Dalen)

Som sagt er Händels Messias en del av hennes yndlingsmusikk. Hun er ikke i tvil om at den berører mange. Selv om musikken er en fremstilling av Jesu liv, mener hun den treffer mennesker uansett religiøs eller ikke-religiøs bakgrunn.

– Vi mennesker har et grunnleggende behov for å finne trøsten musikken kan gi oss, og det kan virkelig denne. Tenk at noe som er skrevet for så mange år siden, kan stå seg så fint den dag i dag, peker Gorset på.

Å forberede seg til en slik konsert som Messias, krever tid.

– Selv om jeg har sunget Messias tidligere, er det kjempeartig å ta musikken opp igjen. Jeg oppdager alltid noe nytt, også nye ting med stemmen min. Jeg liker derfor å gjøre slike verk flere ganger!

Les også hva solist Ola Marius Ryan sier om konserten:

Händels Messias er et verk med svært gode og iørefallende melodier og et godt og fengende rytmisk driv i de raske delene. Det er ikke uten grunn at Messias er et av de mest spilte verkene fra denne musikkepoken. Det er også det kirkemusikkverket jeg har fremført flest ganger som solist. Jeg har sunget i domen mange ganger, både som solist og som sanger i Trondheim Vokalensemble, men det er første gang jeg gjør Messias i denne vakre kirka. Det å fremføre musikk i dette vakre og klangfulle rommet sammen med kor og orkester er alltid en stor opplevelse for meg og jeg gleder meg veldig til å få fremføre Messias i Nidarosdomen!

Å stå på scenen i Nidarosdomen med Nidarosdomens oratoriekor ser hun for seg blir helt fantastisk!

– Jeg får så mye god energi fra kor. De minner meg alltid om at det er musikk-glede det handler om. Den ligger «utenpå» dem, og det smitter over på oss solister, understreker Gorset.

Nidarosdomens oratoriekor med dirigent Karen Haugom Olsen. (Foto: Lasse Berre)

Gorset har vært tilknyttet både Den Norske Opera & Ballett og Det Kongelige Teater, med store roller på hovedscenene. I tillegg er hun en av grunnleggerne av operakompaniet Skeive stemmer. Sammen med medstudenter ved Operahøgskolen ønsket hun å skape en arena hvor skeive kunstnere og sangere bidrar til at andre historier blir fortalt.

– Vi ønsker mer mangfold i operaverdenen, der det gjerne er mer «satt» med tanke på hvilke roller eksempelvis sopranen og bassen innehar. Dette ønsker vi å røske litt i, slik at det åpnes litt mer opp, sier Gorset.

I 2023 gjorde Skeive stemmer stor suksess i London, og samme uke som Gorset synger Messias i Nidarosdomen samarbeider kompaniet med Opera Trøndelag om festivalen Folk er folk – våg å være i Kimen kulturhus.

Så kommer to kvelder med Messias i Nidarosdomen. Sopranen fra Oppdals-fjellene får sin store drøm oppfylt!

Tekst: Karina Lein, kommunikasjonsrådgiver, Nidaros domkirkes sokn