– Svekkes tilliten, er den utrolig vanskelig å bygge opp igjen

– Tilliten er det nordiske gullet. Det er den både vi i media og politikerne lever av, sier Tone Sofie Aglen, politisk kommentator i NRK. 3. august samtaler hun om tillit under Olavsfest i Kirkehagen.

Da Tone Sofie Aglen, politisk kommentator i NRK ble spurt om å stille til samtale om å leve av tillit i Den norske kirkes programpost «Rom for refleksjon» i Kirkehagen under Olavsfest 2023, svarte hun umiddelbart ja!

– Olavsfest er en favoritt jeg har vært på i alle år. Foruten musikken, har samtaleprogrammet interessert meg. Jeg synes de er dyktige til å finne temaer, sier Aglen.

Tillit er temaet for Olavsfest 2023, et tema Aglen alltid har vært opptatt av. Ikke minst nå, i en tid da tilliten også til hennes egen bransje utfordres fra mange kanter.

Tone Sofie Aglen, politisk kommentator i NRK var tidligere politisk redaktør i Adresseavisen. (Foto: Ole Kaaland, NRK)

Som folkevalgt er du avhengig av tillit. Denne høsten er det folkets tillit som avgjør hvem som skal styre i byer, kommuner og fylker. Hvordan er det å leve med det presset hver eneste dag? Hva gjør det med deg når stemningsbølgene skifter i stort tempo? Hva med media? Hva utfordrer tilliten, og hva gjør media for å få folks tillit?

Aglen, som selv har vært politiker, møter ordfører Rita Ottervik og finansminister Trygve Slagsvold Vedum til samtale.

– Begge vet utrolig mye om og betydningen av tillit, så det gleder jeg meg til, sier Aglen.

I mange år var hun politisk redaktør i Adresseavisen. Da hun fikk fristende jobbtilbud i Oslo, først som kommentator i VG og så NRK, var det med tungt hjerte hun flyttet fra Ila og Trondheim.

– Jeg har egentlig aldri forlatt Trondheim, og det er alltid fantastisk å komme tilbake, smiler hun.

Vi ønsker alle velkommen til Kirkehagen. Den vil fylles med tillit! (Foto: Frank Foss)

Under «Rom for refleksjon» i Kirkehagen skal Aglen samtale med ordfører Rita Ottervik og finansminister Trygve Slagsvold Vedum om å leve av tillit.

– Mange er bekymret for tillitssamfunnet, og det ikke uten grunn, understreker Aglen.

Falske nyheter, søkelys på skandaler i politikken, inflasjon med økte priser på varer og tjenester, kronekurs, samt høye renter truer tilliten, viser hun til.

– Svekkes tilliten, er den utrolig vanskelig å bygge opp igjen, peker Aglen på.

– Tilliten er det nordiske gullet. Det er den både vi i media og politikerne lever av, legger hun til.

Hun viser til at det i dag publiseres et vell av informasjon i utallige kanaler.

– Vi som arbeider i media utfordres fra alle kanter. Desto mer kreves det av journalister og kommentatorer for å sikre at det vi presenterer er bygd på fakta, sier hun.

Å være tillitsskapende er det aller viktigste for henne som kommentator. Hvordan jobber hun for at folk skal ha tillit til henne?

– I tillegg til fakta, er det for meg å se en sak fra flere sider, å være bevisst på at folk tenker ulikt om saker ut fra hvordan deres liv er. For meg er det alfa omega å få frem at verden er sammensatt, sier Aglen.

Folk har ulike utgangspunkt, understreker hun.

– Å være kommentator på jobb i Oslo, er for eksempel helt forskjellig fra å være oljearbeider eller arbeide på en fiskefabrikk i nord. Det påvirker hvordan folk ser ulikt på den samme saken, sier Aglen.

Tone Sofie Aglen gleder seg til å delta under Olavsfest 2023. (Foto: Ole Kaaland, NRK)

Som kommentator er hun opptatt av å forsøke å se saker ut fra folks ulike livsperspektiver.

– Jeg er glad for at jeg har jobbet både som renholder, pleieassistent på sykehjem og sløyd fisk på mottak i nord. Å erfare hvordan det er å stå i slike jobber over tid, er erfaringer jeg ikke ville vært foruten, understreker Aglen.

Hun er overbevist om at det bidrar til å gjøre henne til en enda bedre kommentator.

– Den arbeidserfaringen har bidratt sterkt til min forståelse av at folk lever forskjellige liv, sier Aglen.

Hun nevner distriktsopprøret mot sentralstyrt politikk.

– Da kan det gå på tilliten løs når beslutninger tas av folk som bor og jobber andre plasser. Folk har ulike perspektiver, peker hun på.

Å skape tillit handler også for henne om at alle skal forstå det hun sier og skriver. Det har hun alltid vært opptatt av.

– Også når jeg skrev kommentarer i Adresseavisen så jeg gjerne for meg en helt vanlig person sittende ved frokostbordet med kaffekoppen, og at vedkommende skulle forstå det jeg formidlet, forteller hun.

– Men får du ikke automatisk tillit som kommentator i NRK?

– Den dagen vi i media lener oss tilbake, og tror at kampen om tilliten er vunnet, da er vi ille ute.

Konkurransen om bruken av media er stor, peker hun på.

– Men, det skal ikke gi oss berøringsangst slik at vi ikke tør ta opp ulike tema som kan være krevende å snakke om. Vi må anerkjenne at folk har ulike bekymringer i livet sitt, og at folk er uenige om ulike saker, sier Aglen.

– Folk lever forskjellige liv, understreker hun.

Samtalen starter kl. 15.15.

Av Karina Lein, kommunikasjonsrådgiver, Nidaros domkirkes sokn