Nidarosdomen er et rikt dekorert gotisk mesterverk, med rundt 5 000 skulpturer og ornamenter. Ta med deg familien og utforsk de mange spennende historiene om Nidarosdomens skulpturer.

Vestfronten
Nidarosdomens kjente fasade mot vest, Vestfronten, er utsmykket med 76 store - og utallige små skulpturer og ornamenter.

Olav den hellige
Nidarosdomen er bygget over graven til Olav den hellige, vikingkongen som kristnet Norge og ble hele landets evige konge. Olav den helliges levninger er begravet på et hemmelig sted i katedralen. Fremdeles vet ingen akkurat hvor.
Modellert av Stinius Fredriksen

To barn, en jente og en gutt sitter i trappen foran alteret i Nidarosdomen og leser i et grønt aktivitetshefte.

Aktivitetshefte for barn
Ved kjøp av barnebillett eller familiebillett, får du med et oppgavehefte, som gjør det morsommere å utforske katedralens kriker og kroker på egen hånd.

Par med to barn inne i Nidarosdomen

Bli med på familieomvisning i Nidarosdomen
En morsom omvisning som engasjerer hele familien. Hvorfor ble Nidarosdomen bygget? Hvem var Olav den hellige og hvor ligger han begravet?

Omvisningen inngår i inngangsbilletten


Nidarosdomens vestfront

Vestfronten er Nidarosdomens rikt dekorerte fasade mot vest. Etter en katastrofal brann i 1531 ble den vestre delen av Nidarosdomen stående som en ruin i flere hundre år. Da gjenoppbyggingen av Nidarosdomen startet i 1869, sto kun den nederste delen av Vestfronten igjen, og kun fem av de store statuene var bevart.

Arbeidet med å fylle den store veggen med skulpturer er ett av de største kunstprosjektene i Norge på 1900-tallet, kun overgått av Gustav Vigelands skulpturpark i Frognerparken i Oslo. 13 av landets fremste kunstnere ble engasjert til å utforme de 76 små og store statuene av helgener og bibelske personer som pryder veggen i dag.

St. Mikael og Mureren er kanskje de mest kjente figurene. St. Mikael ruver, godt synlig, øverst i ett av tårnene, mens Mureren gjemt høyt oppe på Vestfronten.

St. Mikael
Den mest kjente skulpturen på Vestfronten er bronsestatuen St. Mikael.

Billedhugger, Kristoffer Leirdal, ga skulpturen ansiktstrekkene til Bob Dylan, for å vise sin motstand mot Vietnamkrigen.

Mureren
En myte sier at den dagen Nidarosdomen står helt ferdig, vil katedralen rase ut i fjorden. Billedhugger Odd Hilt laget en skulptur av en murer som holder en stein i hånda. Skulpturen sikrer at kirken aldri blir helt ferdig, og dermed at spådommen ikke går i oppfyllelse. Mureren kan du også se på nært hold på vandringene fra tårn til tårn på Vestfronten.

Kjøp billett til tårn til tårn på Vestfronten